I.Parādnieks: finansiāls atbalsts vecākiem bērnu pirmskolas izglītības pieejamībā tiks nodrošināts arī turpmāk

(15.09.2015.)

Vecāki, kuru bērni apmeklē privāto bērnudārzu, jo netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā, arī turpmāk saņems finansiālu atbalstu, un tam būtu jābūt vismaz līdzšinējā apmērā. To otrdien, 15.septembrī, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks. 

“Līdzšinējais finansiālais atbalsts, ko šiem vecākiem sniedz valsts, būs nodrošināts līdz šī gada beigām. Par tālāko atbildīgas būs pašvaldības – no nākamā gada tām pilnībā būs jāfinansē tie bērni, kuri vietu trūkuma dēļ pašvaldības bērnudārzā apmeklē privāto pirmskolas izglītības iestādi,” pauž I.Parādnieks un akcentē, ka tas ir katras pašvaldības pienākums. 

Kā aktuālāko jautājumu apakškomisijas priekšsēdētājs minēja metodiku, pēc kā turpmāk rēķināt izmaksas, un to cik atbildīgi pašvaldības tās nodrošinās. “Metodikas izstrāde būtu Ministru kabineta kompetencē, un izmaksu aprēķinā kā obligāts faktors jāiekļauj arī kapitālieguldījumu amortizācija. Patlaban pašvaldības neatklāj dažu pozīciju izmaksas un īsti pat nav skaidrs, kā tiek rēķinātas kopējās izmaksas uz vienu bērnudārznieku,” uzsver I.Parādnieks. 

I.Parādnieks arī uzsver, ka ir domāts par to, lai vecākiem turpmāk nevajadzētu uztraukties, ka, atsakoties no vietas pašvaldības bērnudārzā un turpinot apmeklēt privāto bērnudārzu, vairs nesaņems atbalstu. “Ir piedāvāti grozījumi Izglītības likumā, un plānots, ka no nākamā gada finansējums tiks saglabāts arī tad, ja vecāki ir izlēmuši dot priekšroku privātam bērnudārzam,” uzsver I.Parādnieks. 

Apakškomisijas deputāti šodienas sēdē atzinīgi vērtēja ierosinājumu pilnībā segt privātā bērnudārza izmaksas bērniem ar speciālām vajadzībām, un vienojās, ka šis jautājums ir jāvirza tālāk, jo praksē šiem bērniem nereti labākus apstākļus spēj nodrošināt un pretimnākošāki ir tieši privātie, nevis pašvaldību bērnudārzi.    

Noraidoša attieksme pret turpmāko finansēšanas modeli, kas no nākamā gada būs jānodrošina pašvaldībām, šodienas apakškomisijas sēdē izskanēja no Latvijas Pašvaldību savienības puses, cita starpā norādot, ka nav skaidrs, kur pašvaldībām ņemt naudu, lai pildītu šo funkciju, uz ko I.Parādnieks atbildēja, ka tas ir pašvaldībām likumā noteikts pienākums. 

Lēmums no nākamā gada vairs nefinansēt bērnu izglītošanos privātajos bērnudārzos pieņemts valdībā, un šodienas apakškomisijas sēdē deputāti kopā ar atbildīgajām amatpersonām apsprieda turpmākos plānus vecāku atbalstam.  

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā