Rosina atteikties no arhīvu speciālistu sertifikācijas

(09.09.2015.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 9.septembrī, konceptuāli atbalstīja ierosinājumu atteikties no arhīvu speciālistu sertifikācijas, ko paredz Saeimā iesniegtie grozījumi Arhīvu likumā. 

Grozījumi nepieciešami, jo līdzšinējā prasība par sertifikāciju ir neatbilstoša direktīvai par pakalpojumiem iekšējā tirgū. Tā nosaka valstij pienākumu likvidēt vai atcelt nevajadzīgas vai nesamērīgas prasības speciālo atļauju (licenču) saņemšanai saimnieciskās darbības veicējiem pakalpojumu jomā, šodienas komisijas sēdē deputātus informēja Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Bibliotēku un arhīvu nodaļas eksperte Līga Dimante. 

Speciālas atļaujas arhīvu jomā tika ieviestas, lai garantētu sniegto pakalpojumu kvalitāti. Taču, ņemot vērā, ka sertifikācija noteikta tikai tiem arhīvu speciālistiem, kas sniedz pakalpojumus publisko dokumentu un arhīvu pārvaldības jomā, ne vienmēr paveiktais darbs bija kvalitatīvs, jo izplatītākajiem pakalpojumiem - lietu nomenklatūras sastādīšanai, dokumentu sakārtošanai un aprakstīšanai – sertifikācija nav nepieciešama, teikts likumprojekta anotācijā. 

Patlaban prasības institūciju dokumentu sakārtošanā un aprakstīšanā noteiktas Ministru kabineta noteikumos, un ar personām, kas sniedz pakalpojumus publisko dokumentu un arhīva pārvaldības jomā, tiek slēgti uzņēmuma līgumi. Ja attiecīgie darbi nav veikti kvalitatīvi, dokumentus var nesaskaņot un iesniegto projektu nosūtīt atpakaļ pārstrādei, bet attiecīgā institūcija no pakalpojuma sniedzēja var prasīt atlīdzināt zaudējumus. Tādējādi pakalpojuma sniedzējs ir ieinteresēts rūpīgi apsvērt, vai viņam ir nepieciešamās zināšanas un prasmes uzņemties darbu, kura neizpildes gadījumā būs risks saņemt prasību par zaudējumu atlīdzināšanu, pašreizējo situāciju deputātiem skaidroja Latvijas Nacionālā arhīva direktora vietnieks Gatis Karlsons. 

Arhīvu likumā rosinātas arī citas izmaiņas – tehniska rakstura precizējumi, ņemot vērā atsevišķus jautājumus, kas radušies likuma piemērošanas praksē, kā arī jaunā Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma spēkā stāšanos. 

Par Arhīvu likuma grozījumiem trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai. 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā