Čigāne: Latvija atbalsta stingrus noteikumus finanšu palīdzības sniegšanai Grieķijai

(17.08.2015.)

„Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti ir vienojušies par Finanšu ministrijas sagatavoto nostāju attiecībā uz trešo finanšu palīdzības programmu Grieķijai, tādējādi Latvija ir starp tām dalībvalstīm, kas atbalsta stingrus noteikumus un uzraudzību tās ieviešanā un īstenošanā,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne pirmdien, 17.augustā.

„Eiropas lietu komisijas deputātu vairākums šodien atbalstīja Latvijas nacionālo pozīciju par nepieciešamajiem pasākumiem, kas jāveic Grieķijai, lai stabilizētu situāciju, un nepieciešamajiem lēmumiem Grieķijas makroekonomiskās korekcijas programmas noslēgšanai,” informē L.Čigāne.

„Stingrie nosacījumi finansējuma saņemšanai atgādina situāciju, ar kuru reiz saskārās arī Latvija, tāpēc deputātu diskusijas bija visai spraigas, balstītas mūsu valsts pieredzē un tajās paustas bažas par uzticības trūkumu Grieķijai un tās spēju pildīt saistības. Līdzīgu satraukumu pauduši arī eirozonas valstu finanšu ministri,” akcentē Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja. „Tomēr vienlaikus Grieķijas parlamenta jau apliecinātā spēja pieņemt nepieciešamos grūtos lēmumus, lai izpildītu aizdevuma saņemšanas priekšnosacījumus, kā arī apsvērumi par eirozonas kopējo stabilitāti ir snieguši pārliecību un gatavību atbalstīt trešo finanšu palīdzības programmu Grieķijai,” norāda L.Čigāne.

„Viens no noteikumiem finanšu palīdzības sniegšanai Grieķijai – finansējums tiks izmaksāts pa daļām, pirms katra nākamā maksājuma izvērtējot veiktās reformas,” uzsver komisijas priekšsēdētāja.

„Eiropas lietu komisijas deputāti lēma, ka stingrā Latvijas nacionālā pozīcija, kas iestājas pret Grieķijas parāda norakstīšanu, ir jāpastiprina, nosakot Latvijas pārstāvja Eiropas Stabilitātes Mehānisma valdē pienākumu izmantot veto tiesības gadījumā, ja tiktu rosināta Grieķijas parāda norakstīšana un papildus finanšu līdzekļu rezervēšana dalībvalstu, tostarp Latvijas, nacionālajos budžetos, ja vien tas netiek kompensēts pilnā apmērā,” saka Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

 

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā