Baltijas ceļa 35.gadadienā ikviens aicināts nosūtīt īpašu pastkarti no Brīvības laukuma

(21.08.2024.)

Atzīmējot Baltijas ceļa 35.gadadienu, piektdien, 23.augustā, Saeima sadarbībā ar Latvijas Pastu aicina ikvienu bez maksas uz jebkuru vietu Latvijā nosūtīt īpašu pastkarti no Brīvības laukuma.  

Tāpat ikkatram būs iespēja nofotografēties vides objektā “Pievienojies Baltijas ceļam!” un simboliski kļūt par daļiņu no vēsturiskās akcijas, sadodoties rokās ar tās dalībniekiem un iestājoties par brīvību un demokrātiskām vērtībām.  

Pirmos pastkartes “Baltijas ceļam 35” sūtītājus pulksten 11.30 sagaidīs Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. Pastkarti varēs saņemt un nosūtīt blakus vides objektam “Pievienojies Baltijas ceļam!” pie Brīvības pieminekļa, Bastejkalna pusē, līdz pulksten 14.00. Savukārt vides objekts interesentiem būs pieejams no 23.augusta līdz 10.septembrim.

Baltijas ceļa 35.gadadienai veltītā pastkarte un vides objekts ir tapis sadarbībā ar Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas frontes muzeja nodaļu un 4.maija Deklarācijas klubu. To dizains veidots, iedvesmojoties no fotogrāfijām, ko projektam “Gadsimta albums” iesūtījuši Baltijas ceļa dalībnieki. Savukārt pastkartes nosūtīšanu Latvijas teritorijā nodrošinās Latvijas Pasts.

Baltijas ceļš ir viena no visu laiku vērienīgākajām nevardarbīgas pretošanās akcijām. 1989.gada 23.augustā pulksten 19.00 triju PSRS okupēto republiku – Lietuvas, Latvijas un Igaunijas – iedzīvotāji uz 15 minūtēm sadevās rokās, lai nosodītu Baltijas val­stu pretlikumīgo iekļaušanu Padomju Savienībā un prasītu brīvību. Viļņu, Rīgu un Tallinu tovakar savienoja vairāk nekā 600 kilometrus gara cilvēku ķēde. Akcija notika tieši 50 gadus pēc tam, kad bija noslēgts noziedzīgais Molotova–Ri­bentropa pakts.

Kā nevardarbīgas pretošanās spēka apliecinājums Baltijas ceļš iekļauts UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” dokumentālā mantojuma reģistrā.

 

Animācija par Baltijas ceļu latviešu valodā:

Animācija par Baltijas ceļu angļu valodā:

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 22.augustā
09:00  Parlamentārā izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
10:30  Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju sanāksme