Mandātu komisija pēc savas iniciatīvas varēs rosināt ētikas kodeksa pārkāpuma lietu

(20.07.2015.)

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pēc savas iniciatīvas varēs rosināt ētikas kodeksa pārkāpuma lietu, nosaka komisijas izstrādātie grozījumi Saeimas kārtības rullī. Pirmdien, 20.jūlijā, Mandātu komisijā apspriestie likuma grozījumi paredz, ka komisijas locekļi varēs lemt par Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpuma lietas ierosināšanu bez rakstveida iesnieguma, ja ir pamats uzskatīt, ka noticis šāds pārkāpums.

Šobrīd spēkā esošais regulējums ļauj ierosināt lietu tikai tad, ja saņemts deputāta, deputātu grupas vai frakcijas rakstveida iesniegums.

„Grozījumi ne vien veicinās izprati par ētikas normu nozīmību, bet arī vairos sabiedrības uzticēšanos Saeimai. Lietu komisija varēs ierosināt pati, un tādējādi tiks regulēti gadījumi, kad nav saņemts rakstveida iesniegums, taču publiski zināms, ka, iespējams, noticis Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpums,” uzsver Mandātu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs. 

Ierosinātās izmaiņas iepriekš skatījusi un tām atbalstu paudusi arī Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisija.

Izskatīšanai Saeimā likumprojektu Mandātu komisija virzīs, sākoties rudens sesijai, informē komisijas priekšsēdētājs.

 

Saeimas Preses dienests 

Sestdien, 20.jūlijā