Baltijas valstu un Polijas spīkeri Bjalistokā vienoti nedalāmā atbalstā Ukrainai

(11.06.2024.)

“Mēs esam un būsim kopā ar Ukrainu līdz tās uzvarai,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 11.jūnijā, Polijas pilsētā Bjalistokā tiekoties ar Baltijas valstu, Polijas un Ukrainas parlamentu priekšsēdētājiem.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, cik būtiski ir stiprināt reģiona valstu sadarbību un caur līderību rādīt atbalsta piemēru ne vien Eiropai, bet visai pasaulei. Mēs – mūsu valsts un tauta – godinām ukraiņus par varonību, ko tie izrāda ik dienu. Mums katru dienu sāp līdz ar jums, sacīja D.Mieriņa, īpaši izceļot nolaupīto ukraiņu bērnu likteni. “Katrs solis uz priekšu ir ļoti nozīmīgs, katrs mazais apliecinājums mūsu gatavībai būt kopā un darīt vairāk - tas ir milzīgs solis mums visiem, kas parāda mūsu attieksmi un to, ka ne mirkli neesam atslābuši vai noguruši,” pauda D.Mieriņa.

Spīkeri bija vienoti atbalstā Ukrainai, uzsverot, ka Ukraina cīnās ne vien par savu, bet gan mūsu visu brīvību. Mūsu reģions ir nozīmīgs elements visas Eiropas drošības arhitektūrā, un ir svarīgi demonstrēt kopīgu, stingru pozīciju arī drīzumā gaidāmajā NATO samitā Vašingtonā.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka mēs skaidri redzam Ukrainu vienotajā aizsardzības telpā. “Ir nepieciešams spēcīgs militārais atbalsts – nav iespējams uzvarēt karā, tikai aizstāvoties,” piebilda D.Mieriņa.

Tāpat spīkeri pārrunāja Krievijas aktīvu konfiskāciju, kā arī iekšzemes kopprodukta daļas atvēlēšanu Ukrainas atbalstam. Kā akcentēja D.Mieriņa, Latvija to jau ir izdarījusi un ir apņēmusies katru gadu atbalstam Ukrainai atvēlēt 0,25 procentus no iekšzemes kopprodukta. Pārspriesti arī reģiona savienojamības jautājumi, tostarp pievēršoties “Rail Baltica” kā stratēģiski un militāri būtiskam infrastruktūras projektam.

Parlamentu priekšsēdētāji sanāksmē vienojās par kopīgu deklarāciju par parlamentārās sadarbības padziļināšanu drošības jomā, ņemot vērā Krievijas agresijas kara pret Ukrainu nemitīgo eskalāciju. Deklarācijā priekšsēdētāji apņemas stiprināt reģiona valstu lomu Centrāleiropas un Austrumeiropas drošības un Ukrainas atbalstīšanas kontekstā.

Deklarācijā pausts nosodījums Kremļa īstenotajām hibrīddarbībām, kiberuzbrukumiem un dezinformācijas izplatīšanai, kā arī Baltkrievijas, Irānas un Ziemeļkorejas režīmiem, kuri Krievijai sniedz militāru atbalstu. Priekšsēdētāji ir vienisprātis, ka līdzšinējās sankcijas pret Krieviju nav pietiekamas Putina kara mašinērijas apturēšanai, ka tās ir būtiski jāpaplašina un ir efektīvi jācīnās pret to apiešanu. Tāpat deklarācijā pausts atbalsts Ukrainas dalībai Eiropas Savienībā un NATO.

Saeimas priekšsēdētāja līdz 11.jūnijam uzturas Polijā, kur piedalās Baltijas valstu, Polijas un Ukrainas parlamentu priekšsēdētāju sanāksmē. Tajā līdz ar Saeimas priekšsēdētaju piedalās Igaunijas Rīgikogu priekšsēdētājs Lauri Husars (Lauri Hussar), Lietuvas Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen), Polijas Sejma maršals Šimons Holovņa (Szymon Holownia) un Ukrainas Verhovna Radas priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks (Ruslan Stefanchuk).

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720317778775/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Deklarācija

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 22.jūnijā