Forums “Autoritāro režīmu partnerība: Irānas un Krievijas sadarbība, tās ietekme uz Izraēlu, Latviju, Baltijas valstīm un Eiropu”

(10.06.2024.)

Lai spriestu par agresorvalstu pieaugošās savstarpējās sadarbības radītajiem izaicinājumiem nacionālajai un starptautiskajai drošībai, pirmdien, 10.jūnijā, Saeimā notika starptautisks forums “Autoritāro režīmu partnerība: Irānas un Krievijas sadarbība, tās ietekme uz Latviju, Baltijas valstīm un Izraēlu”.

Starptautisko konferenci atklāja Saeimas sekretārs Edvards Smiltēns. Foruma dalībnieki trīs interaktīvās tematiskajās diskusijās analizēja Irānas-Krievijas sadarbības motivāciju, dinamiku un potenciālās sekas, kā arī  stratēģijas drošības problēmu risināšanai.

Konferences pirmajā diskusijā dalībnieki sprieda par Krievijas stratēģisko motivāciju un veikto darbību ietekmi gan uz Eiropu, tostarp Baltijas valstīm, gan plašākā mērogā. Klātesošie runāja par Krievijas ģeopolitiskajiem mērķiem Ukrainā, ietekmi Tuvajos Austrumos un Āfrikā, tās īstenotajiem kiberdraudiem un izvērsto informācijas karu. Dalībnieki pārrunāja arī to, kādos veidos Krievija izmanto tai pieejamos energoresursus kā ģeopolitiskās ietekmes instrumentu, un iespējas mazināt atkarību no Krievijas resursiem.

Otrās diskusijas uzmanības centrā bija Irānas reģionālās ambīcijas un draudi stabilitātei, ietekme uz Izraēlu, Tuvajiem Austrumiem un Eiropu. Citastarp foruma dalībnieki diskutēja par to, kā Irānas kodolieroču ambīcijas, izvērstā karadarbība un atbalsts teroristiskām organizācijām apdraud reģionālo stabilitāti un ko var darīt, lai novērstu situācijas eskalāciju. Eksperti diskutēja arī par to, cik efektīvas ir starptautiskās sankcijas un diplomātiskie centieni Irānas agresīvās nostājas ierobežošanai, un apsvēra alternatīvas pieejas.

Savukārt trešajā, noslēdzošajā, diskusijā eksperti sprieda par saskaņotu stratēģiju un rīcības politiku Irānas un Krievijas partnerības radīto izaicinājumu pārvarēšanai, tai skaitā kiberdrošības un informācijas integritātes uzlabošanu. Tāpat tika pārrunātas iespējas nodrošināt vēl lielāku enerģētisko neatkarību un ekonomisko diversifikāciju no Krievijas un apspriestas  jaunas diplomātiskās iniciatīvas spriedzes mazināšanai un stabilitātei reģionos, kuri saskaras ar Irānas un Krievijas ietekmi.

Forumā piedalījās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Izraēlas parlamentārieši, diplomāti, Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu vēstnieki un vēstniecību pārstāvji, kā arī pētnieki un studenti. Paneļdiskusijās runāja virkne starptautisku ekspertu ārpolitikas un drošības jautājumos. Forumu organizēja Saeima sadarbībā ar Eiropas līderu tīklu (ELNET).


Parlamentā norisinās forums par nacionālo un starptautisko drošību agresorvalstu partnerības ēnā

Programma angļu valodā

 

Foruma 1.daļas videoieraksts latviešu valodā un angļu valodā
Foruma 2.daļas videoieraksts latviešu valodā un angļu valodā
Foruma 3.daļas videoieraksts latviešu valodā un angļu valodā

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720317761247
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Sestdien, 22.jūnijā