Parlamentā norisinās forums par nacionālo un starptautisko drošību agresorvalstu partnerības ēnā

(10.06.2024.)
Galerija

"Šobrīd piedzīvojam demokrātijas ideālu un vērtību cīņu pret autoritārisma izpausmēm un tā radītajiem izaicinājumiem. Agresorvalstis apvienojas, lai vairotu savu spēku, padarītu tām noteiktās sankcijas neefektīvas un kopīgi vērstos pret demokrātiskām vērtībām,” pauda Saeimas sekretārs Edvards Smiltēns pirmdien, 10.jūnijā, atklājot starptautisku forumu “Autoritāro režīmu partnerība: Irānas un Krievijas sadarbība, tās ietekme uz Izraēlu, Latviju, Baltijas valstīm un Eiropu”.

Runa nav tikai par Ukrainu, kurai uzbrūk Krievija, un “Hamas” uzbrukumu Izraēlai – tie nav izolēti gadījumi, šie procesi ir savstarpēji saistīti, uzsvēra E.Smiltēns. Šobrīd veidojas funkcionējoša ļaunuma ass, kurā apvienojas autoritāri, nedemokrātiski režīmi. Krievija un Irāna ir starp sankcionētākajām valstīm pasaulē, un sankciju apiešanas un tehnoloģiju aizstāšanas pieredze ir viens no sadarbības elementiem, norādīja Saeimas sekretārs.

Krievija ir atradusi savu nišu, globāli atbalstot dažādu valstu nedemokrātiskos līderus un režīmu kontroli pār bieži vien apspiestām tautām. Diemžēl redzam, ka demokrātisko valstu atbildes uz dažādiem Krievijas izraisītiem konfliktiem un konfrontācijām nav bijušas pārliecinošas un reakcija nav bijusi pietiekama, atzīmēja E.Smiltēns. 

Spriežot par Irānu, Saeimas sekretārs norādīja, ka Irāna konsekventi ir izaicinājusi tiesībās balstīto starptautisko kārtību un tīši destabilizējusi reģionālo un globālo drošības situāciju, sniedzot atbalstu dažādām teroristiskām un paramilitārām grupām un valstīm, tostarp “Hamās”. Aktuāls ir jautājums, kā efektīvāk varam īstenot Irānas uzvedības maiņu, sacīja E.Smiltēns, demokrātisko vērtību vārdā aicinot rīkoties pārliecinoši.

Krievijas militārā kapacitāte un tās ANO Drošības padomes pastāvīgā locekļa statuss, kas ļauj starptautiskā arēnā paust demokrātisko valstu redzējumam alternatīvu viedokli, kalpo par pamatu Krievijas un Irānas sadarbībai – kamēr Irāna atbalsta Krieviju karā pret Ukrainu, tā pretī saņem tai trūkstošās militārās un augstākās tehnoloģijas, kā arī karavīru apmācības un atbalstu starptautiskā līmenī, pauda Saeimas sekretārs.

Forumā pulcējas starptautiski eksperti un politikas veidotāji, lai spriestu par agresorvalstu savstarpējās sadarbības radītajiem izaicinājumiem nacionālajai un starptautiskajai drošībai un analizētu Irānas-Krievijas sadarbības motivāciju, dinamiku un potenciālās sekas. Tāpat foruma dalībnieki pārrunā arī stratēģijas drošības problēmu risināšanai.

Pasākumā piedalās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Izraēlas parlamentārieši, diplomāti, Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu vēstnieki un vēstniecību pārstāvji, kā arī pētnieki un studenti.

Ikviens interesents forumam var sekot līdzi tiešraidē parlamenta tīmekļa vietnē www.saeima.lv latviešu un angļu valodā. Forumu organizē Saeima sadarbībā ar Eiropas līderu tīklu (ELNET).

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720317761247
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 22.jūnijā