Saeima sanāk uz pavasara sesijas noslēguma sēdi

(17.06.2015.)

Saeima ceturtdien, 18.jūnijā, sanāks uz pēdējo kārtējo sēdi šī gada pavasara sesijā. Plānots, ka sēdes sākumā parlamenta deputātus uzrunās Valsts prezidents Andris Bērziņš. 

Izskatīšanai galīgajā lasījumā sēdes darba kārtībā iekļauti 26 likumprojekti. To vidū pensiju likuma grozījumi, kas, lai novērstu piešķiramās pensijas samazināšanos ekonomiskās recesijas apstākļos, paredz pensiju kapitāla aprēķināšanā nepiemērot negatīvu apdrošināšanas iemaksu algu indeksu, kā arī pārrēķināt krīzes laikā piešķirtās pensijas, un grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā, kas ļaus personai, kurai nav tiesību uz vecuma pensiju, saņemt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, sasniedzot pensionēšanās vecumu. 

Trešajā lasījumā deputāti rīt lems par izmaiņām izglītības jomas regulējumā, tostarp vispārējās vidējās izglītības iestāžu dibināšanā, kā arī par tikumisko audzināšanu skolās, bet otrajā galīgajā lasījumā – par regulējumu, kas noteiks rajona (pilsētu) tiesu reorganizācijas kārtību. 

Galīgajā lasījumā Saeima lems arī par grozījumiem likumā „Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”, kas paredz pilnveidot bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtību. Deputāti galīgajā lasījumā lems arī par akcīzes nodokļa paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem. 

Tāpat izskatīšanai galīgajā lasījumā rītdienas sēdē ir grozījumi Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā, kas dos iespēju aizliegt vai ierobežot audzēt konkrētu ģenētiski modificētu kultūraugu visā valstī vai atsevišķā teritorijā, un Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likuma grozījumi, kas dos tiesības Valsts policijai valsts un pašvaldību organizētajos pasākumos kārtības nodrošināšanā prasīt Zemessardzes atbalstu. 

Saeima rīt skatīs arī astoņu jaunu likumu projektus, kas sagatavoti izskatīšanai galīgajā lasījumā. To vidū ir likumprojekts, ar kuru paredzēts sakārtot ūdenssaimniecības jomu, nosakot vienotas prasības un nosacījumus ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniegšanā un lietošanā, likuma projekts, ar ko plānots ieviest alternatīvu patērētāju un pakalpojuma sniedzēju strīdu izskatīšanā, kā arī likuma projekts, kas noteiks brīvprātīgā darba tiesisko regulējumu. 

Rītdienas sēdē Saeima arī lems par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās, tostarp par deputātu ierosinājumu 7.novembri noteikt par Robežsargu dienu, bet 5.decembri – par Policijas darbinieku dienu, par priekšlikumu izdevumus par brīvprātīgā darba organizēšanu neaplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, kā arī par ierosinājumu Alkoholisko dzērienu aprites likumu papildināt ar mazās vīna darītavas definīciju.   

Otrajam lasījumam Saeimas sēdē ir sagatavoti grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz nodrošināt iespēju mājsaimniecībām, kuras izmanto televīzijas programmu retranslācijas pakalpojumus, saņemt tā saucamajā minimālajā pakalpojumu grozā jeb pamatpakā vēl četras televīzijas programmas. 

Tāpat otrajā lasījumā deputāti skatīs likuma grozījumus, ar kuriem plānots pilnveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju institūtu, bet pirmajā lasījumā – Energoefektivitātes likumprojektu, lai ieviestu Eiropas Savienības prasības ēku energoefektivitātes nodrošināšanā. 

Saeima arī lems par pavasara sesijas slēgšanu 20.jūnijā un rudens sesijas sākšanu 2.septembrī. 

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūgusi Saeimu rītdienas sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu par Daces Ķezberes ievēlēšanu par Nacionālās plašsaziņas līdzekļu padomes locekli, bet Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija – lēmuma projektu par deputāta mandāta apstiprināšanu Jānim Trupovniekam. 

18.jūnija Saeimas sēdes darba kārtībā ir 53 jautājumi, un tā pieejama http://ejuz.lv/4fj

Rīt pulksten 17.00 paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem. Deputātu jautājumi un ministru atbildes pieejamas http://ejuz.lv/4fk.     

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde