Lolita Čigāne: Latvijas prezidentūra apliecinājusi ES spēju stāties pretī izaicinājumiem

(01.06.2015.)

Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē un ES kopumā šajā pusgadā apliecinājusi spēju stāties pretī izaicinājumiem. To apliecina arī jaunās Eiropas Komisijas kolēģijas rīcība, nākot klajā ar likumdošanas priekšlikumiem tajās jomās, kurās problēmu risinājumi ir neatliekami. To vidū ir situācija Ukrainā, cīņa ar terorismu, aktuālā bēgļu krīze Vidusjūrā, kā arī virkne ar uzņēmējdarbību saistītu jautājumu, uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. 

1. un 2.jūnijā Rīgā Eiropas Savienības dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju konferences (COSAC) plenārsēdē pulcējas visu ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītāji, kā arī Eiropas Parlamenta deputāti, augsta līmeņa amatpersonas un Eiropas jautājumu eksperti. COSAC plenārsēde ir viens no sešiem Saeimas rīkotajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros. 

Spēju pielāgoties globālās pasaules izaicinājumiem apliecinājuši arī ES likumdevēji, apņemoties kopā strādāt pie sarežģītiem un daudzšķautnainiem lēmumiem, kas skar jau minētās problēmjomas, kā arī pie priekšlikumiem ar mērķi veidot labāku dalībvalstu savstarpējo savienojamību enerģētikas, transporta un sakaru jomās, akcentē L.Čigāne. 

Pielāgošanās jaunajiem apstākļiem saistīta arī ar dalībvalstu parlamentu lomas ES pieaugumu. Jau vairākus gadus valstu parlamenti aktīvi palīdz nodrošināt ES sekmīgu darbību, kā to paredz Lisabonas līgums, skaidro Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, uzsverot, ka parlamentu rīcībā ir pieredze, zināšanas un prasmes, lai dotu vēl lielāku pienesumu ES darbā. 

COSAC plenārsēdē Eiropas parlamentārieši, amatpersonas un eksperti atskatās uz Latvijas prezidentūras galvenajiem izaicinājumiem, kā arī diskutē par ES tirdzniecības politikas nākotni un apspriež vienu no ES vēstures paradoksiem – enerģētikas politiku, kura, no vienas puses, ir ES veidošanās stūrakmens, bet, no otras puses, vēl nesen tika uzskatīta par nacionālo valstu kompetenci. 

Tiešraidē sanāksmei ikviens var sekot līdzi Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas mājaslapā www.parleu2015.lv. Ar pasākuma programmu var iepazīties http://ej.uz/yht9.

Fotogrāfijas no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157653709317186
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā