Visu ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju pārstāvji nākamnedēļ tiksies Rīgā

(25.05.2015.)

1. un 2.jūnijā Rīgā Eiropas Savienības dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju konferences (COSAC) plenārsēdē pulcēsies teju 300 Eiropas Savienības (ES) parlamentārieši, tostarp no Eiropas Parlamenta, kā arī augsta līmeņa amatpersonas un Eiropas jautājumu eksperti. Tas ir viens no sešiem Saeimas rīkotajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros.

Sanāksmi atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Sanāksmes pirmajā sesijā Eiropas parlamentārieši diskutēs par Latvijas prezidentūras aktualitātēm, un tajā uzrunu teiks Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Savukārt otrajā sesijā paredzētas diskusijas par ES enerģētikas politiku – pažreizējo situāciju, izaicinājumiem un iespējām. Šajā sesijā ar uzrunām uzstāsies Eiropas Komisijas viceprezidents enerģētikas savienības jautājumos Marošs Šefčovičs (Maroš Šefčovič), Eiropas Parlamenta Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejas priekšsēdētājs Ježijs Buzeks (Jerzy Buzek) un organizācijas „Green 10” priekšsēdētājs Petrs Hlobils (Petr Hlobil).

Pusdienu sesijā parlamentārieši diskutēs par risinājumiem drošības izaicinājumiem Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikas reģionā. Šo sesiju vadīs Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, un tajā kā runātāji uzstāsies Kipras Pārstāvju palātas Ārlietu un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Averofs Neofitū (Averof Neofytou) un Francijas Starptautisko attiecību institūta IFRI īpašā padomniece Tuvo Austrumu un Magribas jautājumos Mansurija Mokhefi (Mansouria Mokhefi).

Pēc tam paredzēta trešā sesija, kurā Eiropas parlamentārieši spriedīs par ES tirdzniecības politiku nākamajiem pieciem gadiem, akcentējot ES un ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīguma (TTIP) sarunas. Šajā sesijā kā runātāji uzstāsies Eiropas komisāre tirdzniecības jautājumos Sesīlija Malstrēma (Cecilia Malmström) un Eiropas Parlamenta Starptautiskās tirdzniecības komisijas loceklis Artis Pabriks.

Darbs konferences otrajā dienā, 2.jūnijā, sāksies ar neformālo rīta sesiju, kurā tiks diskutēts par ES priekšlikumu par pasažieru datu reģistru. Šajā sesijā ar runām uzstāsies Spānijas parlamenta deputāts Pablo Kasado (Pablo Casado) un Eiropas Parlamenta Juridiskās komitejas priekšsēdētāja vietnieks Aksels Voss (Axel Voss).

Turpinājumā sekos konferences ceturtā sesija, kurā parlamentārieši runās par ES lietu parlamentārās uzraudzības nākotni un darbs tiks sadalīts trīs diskusijās. Pirmajā diskusijā par nacionālo parlamentu iesaisti ES lēmumu pieņemšanā kā runātāji uzstāsies Flāmu parlamenta deputāts Hermans de Krū (Herman De Croo) un Vācijas Bundestāga Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Gunters Krišbaums (Gunther Krichbaum). Otrajā diskusijā par zaļo kartīti kā politiskā dialoga procedūras uzlabošanu ar runām uzstāsies Īrijas parlamenta ES lietu komisijas priekšsēdētājs Dominiks Haningans (Dominic Hannigan) un Itālijas Deputātu palātas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Paulo Tankredī (Paolo Tancredi). Savukārt trešajā diskusijā par Eiropas Komisijas daudzgadu darba programmu un parlamentu lomu kā runātāji uzstāsies Eiropas Parlamenta Nodarbinātības un sociālo lietu komitejas locekle Marija Žoau Rodrigesa (Maria João Rodrigues) un Francijas Nacionālās Asamblejas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Daniela Oruā (Danielle Auroi).

Konferences ietvaros plānota preses konference par aktualitātēm ES un ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīguma (TTIP) sarunās.

Sanāksmes pirmajā dienā, 1.jūnijā, pulksten 12.45 viesiem paredzēta tradicionālā kopīgā fotografēšanās.

Tiešraidē sanāksmei ikviens varēs sekot līdzi Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas mājaslapā www.parleu2015.lv. Ar pasākuma programmu var iepazīties http://ej.uz/yht9.

Konference 1. jūnijā sāksies plkst.9.00, bet 2.jūnijā – plkst.8.30, un tā notiks Starptautiskajā izstāžu centrā „Ķīpsala”, Ķīpsalas ielā 8.


Mediju ievērībai:
Informācija par akreditāciju Saeimas organizētajiem Latvijas ES prezidentūras pasākumiem http://parleu2015.lv/lv/medijiem

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā