Saeima rīt galīgajā lasījumā lems par likumprojektu piegādātāju aizsardzībai no negodīgas komercprakses

(20.05.2015.)

Saeima ceturtdien, 21.maijā, galīgajā lasījumā skatīs Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma projektu, kā arī Konkurences likuma grozījumus, ar kuriem plānots mazumtirgotājiem aizliegt piemērot virkni prasību preču piegādātājiem. 

Galīgajā lasījumā Saeima rīt lems arī par izmaiņām transportlīdzekļa nodokļa likumā, kas paredz vairākus atvieglojumus nodokļa nomaksā. Turpmāk daudzbērnu ģimenei ceļa nodoklis par attiecīgo kalendāro gadu būs jāmaksā 50 procentu apmērā, savukārt no nodokļa nomaksas būs atbrīvotas arī tās personas, kuru apgādība ir bērns invalīds bez kustību traucējumiem, kā arī personas ar III invaliditātes grupu. 

Kā steidzami galīgajā lasījumā Saeimas sēdē iekļauti Komerclikuma grozījumi, kas paredz automātisku pamatkapitāla pāreju uz eiro kapitālsabiedrībām. 

Pirmajā lasījumā Saeima konceptuāli lems par grozījumiem likumos, kas paredz noteikt ierobežojumus un aizliegumus, kā arī atļaujas saņemšanu un nodevas maksāšanu niršanai mūsu valsts teritoriālajos jūras ūdeņos vietās, kurās atrodas kuģu vraki vai nogrimuši priekšmeti. 

Tāpat konceptuāli deputāti skatīs izmaiņas Elektronisko sakaru likumā, kas paredz Latvijā no 2017.gada nodrošināt neatliekamās palīdzības zvanu no transportlīdzekļa, kurš iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā. 

Pirmajā lasījumā rītdienas sēdē ir arī Aizsargjoslu likuma grozījumi, kas paredz mazināt koku ciršanas ierobežojumus baltalkšņu mežaudzēs un ūdenstilpju aizsargjoslās, kur dominējošā koku suga ir baltalksnis. 

Konceptuāli deputāti skatīs arī ierosinātās izmaiņas parlamentārās izmeklēšanas komisiju darbības regulējumā. Paredzēts, ka komisijas galaziņojums būs jāpieņem ar komisijas locekļu absolūto balsu vairākumu un ka tas būs jāparaksta komisijas priekšsēdētājam un sekretāram, nevis visiem komisijas locekļi, kā noteikts patlaban.  

Savukārt otrajā lasījumā Saeima skatīs priekšlikumus likuma projektam, kas paredz nodrošināt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstniecības personām un brigādes personālam tiesības uz izdienas pensiju, kā arī noteikt tās piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksāšanas kārtību. 

Rītdienas sēdē deputāti lems arī par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. Tie ir grozījumi divos likumos saistībā ar brīvprātīgā darba tiesisko regulējumu, kā arī rosinātie grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā un likumā „Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”, kas paredz aizliegt Georga lentes izmantošanu publiskos izklaides un svētku pasākumos.   

Tāpat deputāti izskatīs lēmuma projektu par Ērika Kalnmeiera iecelšanu par ģenerālprokuroru. 

Saeimas 21.maija sēdes darba kārtībā ir 28 jautājumi, un tā pieejama http://ej.uz/18zs

Rīt pulksten 17.00 paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem. Deputātu jautājumi un ministru atbildes pieejamas http://ej.uz/j3r7.  

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde