Ināra Mūrniece: reaģējot uz propagandu, nepieciešama kritiskā domāšana un izpratne par mediju darbību

(20.05.2015.)
Galerija

Spēcīgi un neatkarīgi mediji ir izšķiroši svarīgs elements, lai Austrumu partnerības valstīs attīstītos demokrātija, likuma vara un vārda brīvība. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 20.maijā, Rīgā atklājot pirmo Austrumu partnerības mediju konferenci. Tā veltīta aktuālajiem izaicinājumiem mediju brīvības jomā un meklē risinājumus mediju integritātes sekmēšanai un mediju vides uzlabošanai Austrumu partnerības reģionā.

Kā bijusī žurnāliste ar 16 gadu pieredzi I.Mūrniece atzina, ka labi saprot izaicinājumus, ar kuriem saskaras mediju vidē strādājošie postpadomju pasaulē: „Mēs zinām cenu, kas jāmaksā, lai nosargātu reportieru un redaktoru neatkarību. Žurnālista karjera ļoti bieži ir aicinājums, tā ne vienmēr ir labi apmaksāta, bet vienlaikus prasa drosmi un uzupurēšanos.” 

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka šī mediju konference ir jauna iniciatīva, ko uzsākusi Latvijas prezidentūra. „Tas ir svarīgs elements gaidāmā Rīgas Austrumu partnerības samita kontekstā. Šī konference parāda neatkarīgu mediju būtisko lomu, stiprinot Austrumu partnerības vērtības, mērķus un idejas. Preses un vārda brīvība ir demokrātiskas, brīvas un pašpārliecinātas sabiedrības pamatakmeņi, un šo vērtību realizācijai nepieciešami atbilstoši mediji – ar izteiksmes brīvību, profesionāli un spēcīgi,” pauda I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka kopš Austrumu partnerības izveides 2009.gadā tās reģionu ir skārušas dramatiskas pārmaiņas. Mediju plurālisma jautājums aktuālajā ģeopolitiskajā situācijā ir cieši saistīts ar draudīgo situāciju, ko Krievija izveidojusi Ukrainā. „Šodien mums jārunā par to, ka demokrātiskie mediju instrumenti un likumdošana dažkārt tiek izmantoti ļaunprātīgi. Rezultāts ir neobjektivitāte un propaganda, kas grauj demokrātiju un politisko atbildību. To ir būtiski apzināties laikā, kad sastopamies ar Kremļa propagandas spiedienu un ielaušanos mūsu informatīvajā telpā,” uzsvēra I.Mūrniece. 

Šādā naidīgā informatīvajā vidē izšķiroši svarīgi ir drosmīgi un brīvi mediji. Vienlaikus jāstiprina gan mediju vides, gan sabiedrības spēju elastīgi reaģēt uz dezinformācijas spiedienu, jāpilnveido gan kritiskā domāšana un izpratne par mediju darbību, atzina Saeimas priekšsēdētāja.

Austrumu partnerības mediju konferenci organizē Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē sadarbībā ar Eiropas Komisiju un ES Ārējās darbības dienestu. Tajā piedalās vairāk nekā 350 dalībnieku, tostarp mediju jomas eksperti, politikas veidotāji, pētnieki un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji no Austrumu partnerības valstīm - Armēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Gruzijas, Moldovas un Ukrainas, kā arī ES valstīm. 




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 5.jūlijā