Muzeju naktī Saeimas namā varēs iepazīt Raiņa un Aspazijas ieguldījumu Latvijas valsts tapšanā

(15.05.2015.)

Izcilie kultūras dižgari Rainis un Aspazija savulaik par savu darbavietu saukuši arī Saeimu. Lai uzzinātu par dzejnieku devumu Latvijas valsts veidošanā, Muzeju naktī parlamenta apmeklētājiem būs iespēja aplūkot ekspozīciju „Rainis un Aspazija. Ideja par stipru valsti”. Saeimas nams apmeklētājiem būs atvērts sestdien, 16.maijā, no pulksten 18.00 līdz pat 24.00.

Ekspozīcijā apmeklētājiem būs iespēja apskatīt Raiņa un Aspazijas personīgās mantas, mēbeles, pierakstus, fragmentus no uzrunām Satversmes sapulcē un citas tā laika liecības. Fotogrāfijās varēs aplūkot Raiņa politisko darbību, savukārt Saeimas Dzeltenajā zālē būs iespēja dzirdēt Aspazijas balss ierakstu.

Ikvienam Saeimas nama apmeklētājam Muzeju naktī būs unikāla iespēja iemūžināt sevi fotogrāfijā kopā ar abu dižgaru krūšutēliem. Fotogrāfijas pēc pasākuma būs pieejamas www.flickr.com/pasakums.
Aspazija bija viena no sešām Satversmes sapulcē ievēlētajām deputātēm, kura aktīvi debatēja no tribīnes Latvijas nākotnei svarīgos jautājumos, kā arī aktīvi aizstāvēja sieviešu tiesības un pastāvīgi Latvijas tautai atgādināja kultūras nozīmi. 

Savukārt Rainis, kurš pēc izglītības bija jurists, deputāta amatu pildīja no 1920. līdz 1929.gadam, aktīvi aizstāvēja tautas pašnoteikšanās ideju, kā arī piedalījās Latvijas Republikas Satversmes izstrādāšanā.

Saeimas nams Muzeju naktī apmeklētājiem durvis vērs jau sesto gadu pēc kārtas. Līdzās ekspozīcijām apmeklētāji, kā ierasts, varēs apskatīt arī parlamenta interjeru un Sēžu zāli.

Muzeju nakts Saeimā šogad tiek organizēta sadarbībā ar Rakstniecības un mūzikas muzeju, Aspazijas māju un Raiņa un Aspazijas muzeju.

Ņemot vērā lielo interesi Muzeju naktī apmeklēt Saeimas namu, ģimenēm ar maziem bērniem ieeja parlamentā tiks nodrošināta bez rindas. Savukārt cilvēki ar kustību traucējumiem varēs iekļūt pa atsevišķu ieeju no Jēkaba ielas puses.

Sestdienas vakarā ierodoties parlamenta ēkā, apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu (pasi, autovadītāja apliecību, elektronisko identifikācijas karti, skolēna apliecību vai personalizētu e-talonu), kas būs jāuzrāda pie ieejas Saeimas namā, kā arī jāiziet drošības pārbaude. Drošības apsvērumu dēļ lūdzam neienest Saeimas ēkā citiem apmeklētājiem bīstamus priekšmetus, kā arī neierasties alkohola vai apreibinošu vielu ietekmē. Apmeklētājiem ir jāpakļaujas Saeimas drošības dienesta un darbinieku norādījumiem.

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas katru gadu vienlaikus notiek visā Eiropā. Šogad Latvijā Muzeju nakts risināsies Raiņa un Aspazijas zīmē, jo šis ir dzejnieku 150.jubilejas gads. 

Videoaicinājums Muzeju naktī apmeklēt Saeimu: https://www.youtube.com/watch?v=2s3vaOd9UQc
Videosižeta izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas




Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde