Romāns Naudiņš: digitālā ekonomika sniedz būtisku pienesumu Eiropas uzņēmumiem un patērētājiem

(20.04.2015.)

Digitālā ekonomika sniedz nozīmīgu labumu tieši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuri veido dalībvalstu ekonomikas mugurkaulu, kā arī patērētājiem, kuri izmanto un rada pieprasījumu pēc digitālajiem risinājumiem. To uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš pirmdien, 20.aprīlī, Saeimas namā uzrunājot kolēģus no visu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentiem.

„Tieši mazie uzņēmumi ir vistuvāk patērētājam un rada digitālos produktus, kas virza šo ekonomiku, kā arī veicina nodarbinātību. Tādēļ parlamentāriešu uzdevums ir saskatīt vienotā digitālā tirgus nākotnes priekšrocības un iedvesmot savu valstu biznesu un iedzīvotājus virzībai uz to,” norādīja R.Naudiņš.

Uzrunājot kolēģus, Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs sacīja, ka ES parlamentāriešiem jāpanāk vienota izpratne par vienotā digitālā tirgus saturu, kā arī aicināja parlamentāriešus dalīties savu valstu pieredzē.

„Lai izveidotu vienotu digitālo tirgu, mums ir jāpalielina uzticēšanās šai videi, jāgarantē datu aizsardzība, jānovērš ierobežojumi pārrobežu tirdzniecībai, jāattīsta digitālā infrastruktūra, jāizmanto valsts pārvalde kā inovatīvu digitālo pakalpojumu katalizators, jāinvestē inovācijās un pētniecībā, kā arī e-prasmēs,” akcentēja R.Naudiņš, norādot, ka, lai veicinātu digitālās ekonomikas nozaru attīstību, ES steidzami jāstrādā pie tik nepieciešamā regulējuma. 

„Ir nepieciešama vienota nostāja sarunās par starptautiskiem nolīgumiem, kas skar digitālās ekonomikas elementus, kā arī aktīvāka rīcība, izstrādājot vienotus tehniskos standartus, lai Eiropā bāzētie uzņēmumi varētu izmantot Eiropas Savienības vienotā tirgus priekšrocības. Izdarot savu darbu, mēs kopā ar uzņēmējiem, balstoties uz eirokomisāra Junkera investīciju plānu Eiropai, varam radīt papildus līdz pat 350 miljardiem eiro kopprodukta izaugsmē, simtiem tūkstošu jaunu darbavietu un sabiedrību ar ilgtspējīgas attīstības potenciālu,” parlamentāriešiem norādīja R.Naudiņš.

Akcentējot šodienas sanāksmes galvenās tēmas, komisijas priekšsēdētājs sacīja, ka lielie dati ir digitālās ekonomikas radīts jauns fenomens un to inovatīva izmantošana var palielināt ES ekonomikas produktivitāti, savukārt mākoņdatošana ir priekšnosacījums veiksmīgai lielo datu potenciālo ieguvumu īstenošanai un paver iespēju pat nelieliem uzņēmumiem radīt produktus un pakalpojumus globāliem tirgiem.

Runājot par drošību un privātumu kibertelpā, kas ir otra konferences tēma, R.Naudiņš sacīja, ka privātuma garantijas ir jāpadara par ES konkurētspējas priekšrocību globālajā digitālajā tirgū. Savukārt nodarbinātības jomā ir izveidojusies paradoksāla situācija – no vienas puses ir paaugstināts bezdarba līmenis, it īpaši jauniešu vidū, bet no otras puses - būtisks prasmīgu informācijas tehnoloģiju darbinieku trūkums. 

Sanāksmes laikā ES parlamentārieši ar klusuma brīdi pieminēja traģēdijā Vidusjūrā bojāgājušos.

Šodien Saeimas namā ES dalībvalstu parlamentārieši diskutē par aktuālajiem digitālās ekonomikas jautājumiem. Sanāksmes darba kārtībā ir tādas tēmas kā lielo datu un mākoņdatošanas iespējas, privātums un drošība kibertelpā, kā arī izglītība un nodarbinātība digitālajā ekonomikā. Ekonomikas un digitālo lietu komisiju vadītāju sanāksme ir piektais Saeimas kā ES prezidējošās valsts parlamenta rīkotais pasākums.

Tiešraidē sanāksmei ikviens var sekot līdzi Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas mājaslapā www.parleu2015.lv. Ar pasākuma programmu var iepazīties http://ej.uz/bur5.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā