Tautsaimniecības komisija uzdod ministrijām rast kompromisu par samērīgu regulējumu mežizstrādes miera periodam putnu ligzdošanas laikā

(23.05.2023.)

Nosakot jebkāda veida ierobežojumus, nepieciešams izvērtēt to samērīgumu un būtiskumu, otrdien, 23.maijā, uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti. Sēdē komisija sprieda par kolektīvā iesnieguma “Par mežizstrādes miera periodu putnu ligzdošanas laikā” tālāko virzību.

“Tautsaimniecības komisija ir uzdevusi Zemkopības ministrijai un Vides un reģionālās attīstības ministrijai sadarbībā ar nozari un sociālajiem partneriem līdz šī gada beigām rast kompromisu un vienoties par samērīgu regulējumu, ņemot vērā visu pušu – dabas aizsardzības, tautsaimniecības un sabiedrības – intereses,” informēja komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone.

Iniciatīvas autori Latvijas Ornitoloģijas biedrībā norāda, ka mežizstrādes dēļ valsts mežos ik gadu tiek izpostīts vairāk nekā 50 tūkstoši putnu ligzdu, tostarp īpaši aizsargājamām un apdraudētām putnu sugām. Biedrība aicina noteikt vispārēju mežizstrādes un jaunaudžu kopšanas pārtraukumu putnu ligzdošanas laikā no 1.aprīļa līdz 30.jūnijam.

Nozares pārstāvji uzsvēra, ka spēkā esošais regulējums jau nosaka aizliegumu veikt mežizstrādes un jaunaudžu kopšanas darbus virknē meža platību. Turklāt nozare pauda bažas par tiesību uz darbu ierobežošanu nozarē nodarbinātajiem, ieviešot šādu aizliegumu.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, Zemkopības ministrija informēja, ka šobrīd Eiropas līmenī tiek diskutēts par labas mežsaimniecības vadlīnijām, un aicināja ar tām salāgot nacionālās vadlīnijas. Tāpat Vides un reģionālās attīstības ministrija iecerējusi noteikt jaunas aizsargājamās mežu teritorijas.

Deputāti uzsvēra arī nepieciešamību izvērtēt vispārēja aizlieguma veikt mežizstrādi putnu ligzdošanas laikā ieguvumus ar zaudējumiem, kas varētu rasties mežizstrādē un citās ar to saistītajās nozarēs.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde