Valsts pārvaldes komisija galīgajam lasījumam atbalsta vienkāršotu administratīvo teritoriju robežu grozīšanu

(19.03.2015.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ceturtdien, 19.martā, atbalstīja izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz vienkāršāku administratīvo teritoriju robežu grozīšanas procedūru. 

Vienkāršāka kārtība paredzēta gadījumos, ja robežu grozīšanas rezultātā netiek mainīts administratīvo teritoriju vai novadu teritoriālo vienību statuss. 

Plānots noteikt – ja republikas pilsēta, novads un tā teritoriālā vienība saglabā savu statusu un novada teritoriālā vienība netiek pievienota citam novadam vai republikas pilsētai un attiecīgās pašvaldības ir pieņēmušas lēmumu atbalstīt robežu grozīšanu, administratīvo teritoriju robežas groza Ministru kabinets. 

Patlaban likums noteic, ka administratīvo teritoriju robežu aprakstus apstiprina Ministru kabinets, bet par robežu grozīšanu lemj Saeima. 

Likuma grozījumus iepriekš atbalstījusi Pašvaldības sistēmas pilnveidošanas apakškomisija, un grozījumu autori Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā norāda, ka piedāvātie grozījumi atbrīvos Saeimu no lokālas nozīmes jautājumu izlemšanas, līdz ar to nodrošinot ātrāku un vienkāršāku procedūru administratīvo teritoriju robežu grozīšanai, ja, piemēram, pašvaldībām nepieciešams attīstīt industriālās teritorijas. 

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs informē, ka galīgajā lasījumā Saeimā grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā plānots izskatīt 26.martā. 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā