Noslēgušās 5.Jauniešu Saeimas vēlēšanas

(16.03.2015.)

15.martā noslēdzās 5.Jauniešu Saeimas vēlēšanas. Kandidatūras dalībai iesnieguši 135 jaunieši no viesiem Latvijas reģioniem. Visaktīvāk jaunieši kandidēja Rīgas vēlēšanu apgabalā, kā arī no Vidzemes un Zemgales.

Jauniešu Saeimas vēlēšanu rezultāti tiks publicēti 18.martā mājaslapā www.jauniesusaeima.lv. Pēc vēlēšanu rezultātu apkopošanas jauniešiem nedēļas laikā būs jāapstiprina sava dalība pasākumā.

Jauniešu Saeimā iekļūs simts jaunieši, kuru idejas vēlēšanu laikā guvušas vislielāko atbalstu. Kopumā par idejām atdotas 4589 balsis. Lielākais balsu skaits, ko vienam pretendentam izdevās piesaistīt savai idejai, ir 325.

Idejas varēja pieteikt kādā no četriem tematiem: izglītība un kultūra, sabiedrība un cilvēktiesības, aizsardzība un drošība, kā arī par tēmu „Es un Eiropas Savienība”. Visaktīvāk jaunieši savu viedokli izteica par izglītību un kultūru – šajā jomā iesniegtas 78 idejas.

Katram vēlētājam bija iespēja nodot tikai vienu balsi par kādu no kandidātu piedāvātajām idejām, bet savu izvēli vēlēšanu laikā varēja mainīt, pārceļot balsi no viena kandidāta idejas pie citas. Jauniešu Saeimas mājaslapa vēlēšanu laikā no 2015.gada 9.februāra līdz 15.martam apmeklēta vairāk nekā 260 000 reižu jeb vidēji vairāk nekā 7400 reižu dienā.

Projekta centrālais notikums būs 27.aprīlī, kad ievēlētie 5.Jauniešu Saeimas 100 deputāti sanāks Saeimas namā. No jauniešu idejām tiks izveidoti deklarāciju projekti, kuri 31.martā būs pieejami mājaslapā www.jauniesusaeima.lv un kuriem ievēlētie deputāti varēs iesniegt savus priekšlikumus līdz 9.aprīlim. Par deklarāciju projektiem pasākuma dienā jaunieši varēs debatēt nozaru komisijās un Jauniešu Saeimas sēdēs, izstrādājot noslēguma dokumentus. Jauniešiem būs iespēja mācīties pierādīt savas idejas pamatotību, tās ieviešanas nepieciešamību un meklēt kompromisus.

Pasākumu rīko Saeima, un tas notiks jau piekto gadu pēc kārtas. Projekta informatīvie atbalstītāji ― sociālais tīkls Draugiem.lv, Latvijas Televīzija un Latvijas Radio. 

Sekot projekta aktivitātēm iespējams arī sociālajos tīklos www.draugiem.lv/jauniesusaeima/, www.youtube.com/jauniesusaeima un Twitter ― @jauniesusaeima un @jekaba11.

 

Informatīvs plakāts par 5.Jauniešu Saeimu: https://www.saeima.lv/prese/JS_plakats_2015.pdf

Jauniešu Saeimas deputātu pieredzes stāsti: https://www.youtube.com/watch?v=ArgHLWoXPPk

Materiālu izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde