Budžeta komisija konceptuāli atbalsta iniciatīvu palielināt valsts budžeta finansējumu partijām

(10.03.2015.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien, 10.martā, pauda konceptuālu atbalstu iniciatīvai palielināt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, informē komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis. 

„Šodien apspriedām un atbalstījām šo iniciatīvu, un tas ir solis pareizajā virzienā, lai mazinātu lielo ziedotāju ietekmi partijās. Taču par likumprojekta virzību atbildīgo Valsts pārvaldes komisiju aicināsim vēl vērtēt, vai piedāvātais valsts budžeta finansējuma palielinājums sasniegs iecerēto mērķi un novērsīs šauru interešu grupu ietekmi uz partiju darbību,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs un uzsvēra, ka, palielinot valsts budžeta finansējumu, būtu jārisina arī jautājums par zemākiem atļautajiem privātpersonu ziedojumu limitiem. 

Komisijas sēdē arī tika pausts viedoklis, ka jaunā kārtība par finansējuma palielināšanu būtu jāattiecina uz nākamajām Saeimas vēlēšanām. 

Izmaiņas Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz dubultot līdzšinējo valsts budžeta finansējumu tām partijām, kas iepriekšējās Saeimas vēlēšanās guvušas vairāk nekā divu procentu vēlētāju atbalstu, rosinātas, ņemot vērā Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīvu politisko partiju sistēmas pilnveidošanai. 

Saistītās izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā, kas paredz personu ziedojumus partijām vienas minimālās mēneša darba algas apmērā noteikt kā attaisnotos izdevumus, iepriekš jau guvušas konceptuālu Budžeta komisijas atbalstu. 

Savukārt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija iepriekš atbalstījusi grozījumus Saeimas vēlēšanu un Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumos. Tie paredz noteikt, ka tām partijām, kuras vēlas piedalīties Saeimas vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, jābūt vismaz 500 biedru līdzšinējo 200 vietā un Saeimas vēlēšanās var startēt tikai tāda partija, kas dibināta ne vēlāk kā vienu gadu pirms vēlēšanām. 

Tāpat Valsts pārvaldes komisijā jau konceptuāli atbalstīts ierosinājums noteikt, ka partijai savos statūtos jānosaka kārtība, kādā biedrs var pieprasīt attiecīga jautājuma iekļaušanu partijas biedru sapulces darba kārtībā. 

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā