Juridiskā komisija virza izskatīšanai Saeimā Centrālās vēlēšanu komisijas jauno sastāvu

(10.03.2015.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 10.martā, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā lēmuma projektus „Par Centrālās vēlēšanu komisijas locekļu ievēlēšanu” un „Par Arņa Cimdara ievēlēšanu par Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju”. 

Ņemot vērā Saeimas frakciju iesniegtos priekšlikumus, deputāti nolēma atkārtotai ievēlēšanai Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja amatā virzīt Arni Cimdaru. Savukārt frakciju izvirzītie CVK locekļu amata kandidāti ir Ritvars Eglājs, Aleksandrs Maļcevs, Inna Laizāne, Kārlis Kamradzis, Sniedze Sproģe, Dzintra Kusiņa un Inga Vanaga. Visiem kandidātiem komisijas sēdē izteikts vienbalsīgs deputātu atbalsts. 

Pirms lēmuma pieņemšanas deputāti iztaujāja potenciālos CVK locekļus un priekšsēdētāju par komisijas darba vīziju un būtiskākajiem izaicinājumiem. Kā uzsvēra A.Cimdars, viens no risināmajiem jautājumiem ir nobalsošanas iespēju nodrošināšana tiem pilsoņiem, kuriem ir tikai personas apliecība, bet nav pases. Vēl viens veicamais darbs ir būtiski paplašināt balsošanas iespējas ārvalstīs, norādīja CVK priekšsēdētājs. 

Juridiskā komisija nolēma aicināt Saeimu abus lēmuma projektus izskatīt Saeimas 12.marta sēdē.

Likums „Par Centrālo vēlēšanu komisiju” nosaka, ka Saeima ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc tās sanākšanas izveido Centrālo vēlēšanu komisiju kā pastāvīgi darbojošos valsts institūciju. 

Saskaņā ar likumu CVK sastāvā ir deviņi locekļi – priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli Augstākā tiesa savā plēnumā no tiesnešu vidus.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde