Saeimas rīkotā ārpolitikas un drošības konferencē pulcēsies starptautiska līmeņa ārlietu eksperti

(02.03.2015.)

Saeimas rīkotā ārpolitikas un drošības konferencē pulcēsies starptautiska līmeņa ārlietu eksperti. Šī starpparlamentārā konference par kopējo ārpolitiku un drošības politiku, kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku, kas Rīgā notiks 5. un 6.martā, ir viens no sešiem Saeimas rīkotajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē ietvaros.

„Lai parlamentāriešu diskusijas būtu daudzpusīgākas, līdzās tādām augstām amatpersonām kā Eiropas Savienības augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni un NATO ģenerālsekretāra vietnieks Aleksandrs Veršbovs uz šo konferenci esam aicinājuši virkni starptautiska līmeņa ārpolitikas ekspertu, piemēram, pasaulē atzīto ekspertu Krievijas jautājumos Džeimsu Šeru no britu Karaliskā Starptautisko attiecību institūta „Chatham House”,” pirms gaidāmā pasākuma uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš arī norāda, ka šī nedēļa Latvijas prezidentūras ietvaros paiet ārpolitikas zīmē – Saeimas rīkotajā konferencē pulcēsies vairāk nekā 300 ES parlamentārieši, augstas ES un NATO amatpersonas, kā arī starptautiska līmeņa ārlietu eksperti, bet vienlaikus Rīgā notiks arī ES valstu ārlietu ministru neformālā, jeb tā dēvētā Gimnihas sanāksme.

Konferencē piedalīsies virkne starptautiska līmeņa ārlietu ekspertu, tostarp Starptautiskā pētījumu centra „European Council on Foreign Relations” vecākā politikas pētniece Kadrija Līka (Kadri Liik), Gruzijas Stratēģisko pētījumu institūta prezidente Eka Tkešelašvili (Eka Tkeshelashvili), Karaliskā Starptautisko attiecību institūta „Chatham House” Krievijas un Eirāzijas programmas zinātniskais līdzstrādnieks Džeimss Šers (James Sherr), kā arī Ukrainas Razumkova centra Ārējo attiecību un starptautiskās drošības programmas līdzvadītājs Oleksijs Meļņiks (Oleksiy Melnyk).

Eksperti sniegs savu skatījumu par tādiem jautājumiem kā Austrumu partnerības pārdefinēšana ceļā uz Rīgas samitu, hibrīdkarš kā jauns drošības izaicinājums Eiropai, ES reakcija uz nestabilitāti un apdraudējumiem Vidusjūras dienvidos un Tuvajos Austrumos, kā arī izaicinājumi un risinājumi ES kaujas grupu nosūtīšanai misijās pašreizējā tiesiskā regulējuma ietvaros.

Tāpat sanāksmē uzstāsies Latvijas ārlietu eksperti - Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds, Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētniece Nora Vanaga.

Tiešraidē konferencei ikviens varēs sekot līdzi Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas mājaslapā www.parleu2015.lv. Ar pasākuma programmu var iepazīties http://ej.uz/vppj.

Konference notiks 5. un 6.martā notiks Starptautiskajā izstāžu centrā „Ķīpsala”, Ķīpsalas ielā 8.

Mediju ievērībai:Informācija par akreditāciju, kā arī praktiska informācija darbam konferences norises vietā: http://parleu2015.lv/lv/medijiem

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde