Pārstāvjus darba grupai par Valsts prezidenta institūcijas reformu aicina deleģēt līdz 2.martam

(17.02.2015.)

Frakciju pārstāvji darba grupai, kas vērtēs iespējamās izmaiņas Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtībā un amata pilnvarās, deleģējami līdz šī gada 2.martam. Par to otrdien, 17.februārī, vienojās Saeimas Juridiskās komisijas deputāti. No katras frakcijas darba grupā aicināti strādāt līdz diviem deputātiem. 

“Parlamentā ir iesniegtas vairākas iniciatīvas, kas paredz būtiski reformēt valsts prezidenta institūtu. Jautājums ir sabiedrībā aktuāls un neapšaubāmi prasa plašu un padziļinātu diskusiju, pētot, kā izmaiņas Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtībā ietekmētu valsts politisko arhitektūru kopumā un vai vienlaikus nav neieciešamas izmaiņas arī citu varas atzaru pilnvarās,” norāda komisijas vadītājs. 

Kā atgādina Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, komisijas deputāti 4.februārī vienojās izveidot darba grupu par Valsts prezidenta ievēlēšanas un amata pilnvaru jautājumiem. 

Darba grupas dienas kārtībā būs iniciatīva par tautas vēlētu Valsts prezidenta institūciju, kas aktualizē virkni citu ar to saistītu jautājumu, tostarp par prezidenta kandidāta izvirzīšanas kārtību, vēlēšanu kampaņu, kā arī valsts augstākās amatpersonas kompetencēm un pilnvarām, kas skatāmas kontekstā ar valsts drošības jautājumiem, norāda G.Bērziņš, piebilstot, ka par tik būtiskām valsts pamatlikuma izmaiņām Saeimā jādiskutē, pieaicinot plašu konstitucionālo ekspertu un citu lietpratēju loku.

 

Saeimas Preses dienests

 

Sestdien, 20.jūlijā