Deputāti iztaujās komercbanku pārstāvjus par mājokļu kreditēšanas aktualitātēm

(09.02.2015.)

Otrdien, 10.februārī, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas deputāti izvērtēs Latvijas Komercbanku asociācijas prognozes par mājokļu kreditēšanu pēc Maksātnespējas likuma grozījumu, kas paredz tā dēvētā „nolikto atslēgu” principa ieviešanu, spēkā stāšanās. 

Pēc grozījumu pieņemšanas Saeimā pagājušā gada septembrī lielākā daļa komercbanku apturēja dalību valsts atbalsta programmā jaunajām ģimenēm ar bērniem, un norādīja, ka likumdevējs nav pienācīgi izvērtējis šo izmaiņu ietekmi uz hipotekārās kreditēšanas jomu. 

Komisijas sēdē deputāti vēlas uzklausīt pamatojumu šādai rīcībai, kā arī iepazīties ar banku nākotnes prognozēm, īpaši ņemot vērā, ka pašlaik ir aktualizēts jautājums par minēto grozījumu atcelšanu pirms to spēkā stāšanās, to vietā ieviešot nosacījumu, ka komercbankām kredītņēmējiem būs jāpiedāvā divi kredīta līguma projekti – viens ar „nolikto atslēgu” principu, savukārt otrs ar pilnu kredītņēmēja atbildību, informē komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Šī gada 1.martā stāsies spēkā Maksātnespējas likuma grozījumi, kas paredz tā dēvētā „nolikto atslēgu” principa ieviešanu. Tas nozīmē, ka, pārdodot mantu, kas kalpojusi kā nodrošinājums, atlikušās parādnieka saistības līdz ar izsoles akta apstiprināšanu tiks dzēstas. Šāda kārtība attieksies tikai uz gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiks pārdots viņa vienīgais mājoklis.

Komisijas sēdē aicināti piedalīties Finanšu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Latvijas Komercbanku asociācijas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Latvijas Bankas, Maksātnespējas administrācijas un Latvijas kredītņēmēju asociācijas pārstāvji.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde notiks, plkst.12.00, Jēkaba ielā 11, Saeimas Sarkanajā zālē.







Saeimas Preses dienests




 












Sestdien, 20.jūlijā