Saeimas priekšsēdētājas biedre: Latvija prezidentūras laikā cer veicināt Serbijas ES pievienošanās sarunas

(10.12.2014.)
VideoGalerija

Latvija atbalsta Serbiju kā Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsti un ir gatava dalīties pieredzē, kas uzkrāta, mūsu valstij esot vēl tikai ceļā uz dalību šajā savienībā. Latvija cer savas prezidentūras laikā atvērt pirmās Serbijas ES pievienošanās sarunu sadaļas. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, trešdien, 10.decembrī, Latvijas parlamentā tiekoties ar Serbijas premjerministra pirmo vietnieku un ārlietu ministru Ivicu Dačiču (Ivica Dačić).

Savukārt I.Dačičs akcentēja, ka tādā gadījumā Latvija kļūs par daļu no Serbijas vēstures, un sacīja, ka Serbijai un tās tautai ES nav mērķis, bet gan apzināti izvēlēts ceļš. Vienlaikus Serbijas valdības pārstāvis atzīmēja, ka nākamā gada pirmā puse būs vēsturisks laiks arī Latvijai, pirmo reizi uzņemoties prezidējošās valsts pienākumus.

Sarunā puses bija vienisprātis, ka Latviju un Serbiju vieno labas divpusējās attiecības un pastāv liels potenciāls sadarbības stiprināšanai. Abu valstu integrācija ES tuvina arī Latvijas un Serbijas iedzīvotājus, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre. Kā abu valstu iespējamās sadarbības jomas I.Lībiņa-Egnere minēja informācijas tehnoloģijas, farmāciju un izglītību, savukārt vēstnieks akcentēja arī kultūru un tirdzniecību.

Tikšanās laikā puses pauda interesi stiprināt arī parlamentāro sadarbību. Labs pamats šādam solim ir Latvijas un Serbijas veiksmīgā sadarbība starptautiskajās parlamentārajās organizācijas, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre. Savukārt premjerministra vietnieks pauda cerību attīstīt tiešus kontaktus un aicināja Saeimas priekšsēdētājas biedri vizītē apmeklēt Serbiju.

Noslēgumā I.Lībiņa-Egnere sacīja, ka I.Dačičs Latvijas parlamentā viesojas zīmīgā dienā, jo tieši šodien finanšu ministrs Saeimā iesniedza nākamā gada valsts budžeta projektu. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētājas biedre informēja Serbijas pārstāvi, ka iepriekšējos gados Latvija ir pārvarējusi smagu finanšu krīzi un arī tā ir pieredze, kurā mūsu valsts ir gatava dalīties ar Serbiju.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157649697235935/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=sDTDCYiVFCE&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde