Tautsaimniecības komisija turpinās darbu pie grozījumiem likumā, kas stingrāk regulēs ātro kredītu izsniegšanu

(09.12.2014.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 9.decembrī, vienojās aicināt 12.Saeimu turpināt darbu pie grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs, informē komisijas priekšsēdētāja biedrs Ingmārs Līdaka. Šī likumprojekta izskatīšana netika pabeigta 11.Saeimas laikā.

„Redzot statistiku un uzklausot visu pušu viedokļus, deputātus šodien bažīgus darīja apjomīgais kavēto kredītu atmaksu skaits, kas ir 37 procenti no kredītportfeļa un kas nozīmē, ka daudziem patērētājiem ir problēmas ar šādu aizņēmumu atdošanu. Turklāt patlaban 49 procenti no visām kredītu saistībām tiek pagarinātas. Savukārt Nebanku kredītdevēju asociācijas informācija, ka nozares apgrozījums sarucis par vairāk nekā 20 procentiem lika apsvērt, vai tālāki ierobežojumi nepadarīs nozari konkurētnespējīgu un ātrie kredīti kā produkts neizzudīs pavisam, kas vismaz formāli nav grozījumu mērķis. Jāpiezīmē, ka šogad stājās spēkā iepriekšējie šī likuma grozījumi, kas paredzēja nopietnu kredītņēmēju maksātspējas izvērtējumu. Šo likuma grozījumu ietekme uz situāciju ātro kredītu jomā gan būs redzama tikai nākamā gada beigās,” pauž I.Līdaka.

Likumprojekta autori Ekonomikas ministrijā (EM) šodien deputātus informēja par aktuālo situāciju ātro kredītu izsniegšanā, kā arī par patērētāju sūdzībām šajā jomā. EM pārstāvji sacīja, ka visbiežāk patērētāji sūdzas par augstajiem procentiem, maksātspējas neizvērtēšanu, nesamērīgām sankcijām, kā arī nepaceļamu kopējo parādu slogu. „Ņemot vērā šo informāciju, komisija vienbalsīgi akceptēja likumprojekta tālāku izskatīšanu 12.Saeimā. Protams, ka likumprojekts redakcionāli ir būtiski jāuzlabo, tāpēc komisija noteica tam pietiekami garu priekšlikumu iesniegšanas termiņu – nākamā gada 10.februāri,” norāda I.Līdaka.

Likuma grozījumi paredz noteikt aizliegumu noslēgt patērētāja kreditēšanas līgumu no pulksten 11 vakarā līdz septiņiem rītā, kas novērstu bezatbildīgas aizņemšanās radītās sekas. 

Likumprojekta autori norāda, ka patērētāju kreditēšanas līguma izmaksām ir jābūt samērīgām un kreditēšanas līgumam piemērotā gada procentu likme nedrīkst pārsniegt 100 procentus. Tāpat grozījumi paredz, ka patērētāju kreditēšanas līguma, kas tiek noslēgts, izmantojot distances līgumu, kredīta atmaksa ir veicama pa daļām proporcionāli līguma termiņam un procentu un pamatsummas apmēram ne retāk kā vienu reizi mēnesī.

Tāpat deputāti rosinās Saeimu turpināt skatīt grozījumus Maksātnespējas likumā. Šīs izmaiņas nepieciešamas, lai pilnveidotu administratoru darbības regulējumu. Šo likumprojektu iesniegusi Tautsaimniecības komisija, taču šodien komisijas deputāti vienojās rosināt Saeimu par atbildīgo komisiju noteikt Juridisko komisiju.

Saeimas kārtības rullis paredz — ja iepriekšējā Saeima savu pilnvaru laikā nav pabeigusi likumprojekta izskatīšanu, bet tas izskatīts vienā vai divos lasījumos, nākamā Saeima savā pirmajā sesijā var lemt, vai likumprojekta izskatīšana ir turpināma. Iepriekšējās Saeimas likumprojektu izskatīšanu var rosināt Valsts prezidents, Ministru kabinets, Saeimas komisija vai ne mazāk kā pieci deputāti. Saeima atsevišķi lemj par katru likumprojektu un, ja nolemj turpināt tā izskatīšanu, nosaka atbildīgo komisiju un priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Šādā kārtībā atbildīgajai komisijai nodots likumprojekts tiek uzskatīts par pieņemtu pirmajā lasījumā.

 



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā