Romā prezentē Latvijas ES prezidentūras parlamentārās konferences par kopējo ārlietu un drošības politiku tēmas

(07.11.2014.)

„Nākamā gada martā Rīgā plānotajā konferencē par kopējo ārpolitiku un drošības politiku uzmanības centrā būs gatavošanās Rīgas Austrumu partnerības samitam, kā arī situācija Ukrainā un Tuvajos Austrumos. Latvijas parlaments aicina šajā konferencē piedalīties Eiropas Savienības valstu parlamentu un Eiropas Parlamenta pārstāvjus augstā līmenī.” To Ojārs Ēriks Kalniņš uzsvēra Romā notiekošajā parlamentārajā konferencē par kopējo ārpolitiku un drošības politiku (CFSP), kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku (CSDP), kur pārstāv Latvijas parlamentu un prezentē nākamā gada pirmajā pusē gaidāmās Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē parlamentārās CFSP un CSDP konferences tēmas.

Konference Romā notiek Itālijas prezidentūras ES Padomē ietvaros.

O.Ē.Kalniņš, uzrunājot klātesošos, īpašu uzmanību veltīja situācijai Ukrainas austrumu reģionos. „Krievijas agresija Ukrainā un starptautisko tiesību pārkāpšana, pirmkārt, ir novedusi pie politiskās, ekonomiskās un sociālās jomas destabilizācijas pašā Krievijā. Šī situācija Eiropas Savienības austrumu pierobežā ir izaicinājums ne vien mums – eiropiešiem, bet gan globāla mēroga izaicinājums,” pauda O.Ē.Kalniņš.

Konferences debatēs, kurās piedalījās arī ES Augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni (Federica Mogherini), O.Ē.Kalniņš akcentēja nepieciešamību rast risinājumu Krievijas īstenotajam informācija karam. „Laikā, kad Krievijas tanki iebruka Ukrainā, Eiropas informatīvā telpa tika un tiek pakļauta arī cita veida uzbrukumiem - Krievijas realizētajam propagandas karam, ko tā veic televīzijā un interneta medijos. Eiropai jāapzinās šis informācijas karš un jāspēj tam pretoties, šajā jautājumā cieši sadarbojoties arī ar NATO.” Vienlaikus viņš uzsvēra, ka vienīgais ierocis parlamentāriešu rokās ir patiesība, kas jāizmanto tūlītēji, nepārtraukti un pārliecinoši.

Pēc O.Ē.Kalniņa ierosinājuma konferences noslēguma secinājumos iekļauts nosodījums separātistu kontrolētajos Ukrainas reģionos organizētajām viltus vēlēšanām un uzsvērts, ka ES neatzīst to rezultātus un šīs „vēlēšanas” ir skaidrs Minskas vienošanās pārkāpums.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā