Saeima galīgajā lasījumā lems par valsts uzņēmumu pārvaldības reformu

(15.10.2014.)

Saeima ceturdien, 16.oktobrī, galīgajā lasījumā skatīs jaunu likumu, kas paredz noteikt, kā turpmāk tiks pārvaldīti valsts un pašvaldību uzņēmumi. Jaunais Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums noteiks šādu uzņēmumu dibināšanas, darbības, likvidācijas, kā arī kapitāla daļu pārvaldības kārtību.

Deputāti rīt trešajā galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz virkni izmaiņu parlamenta darbu regulējošajā likumā, tostarp iespēju piemērot bargākas sankcijas par Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumiem. Saeimas kārtības ruļļa grozījumi tika izstrādāti, ņemot vērā kolektīvo iesniegumu „Atbildība par Saeimas deputāta zvēresta laušanu”, ko parakstījuši 13 854 pilsoņi.

Galīgajā lasījumā Saeima lems arī par nodokļu un nodevu likuma grozījumiem, kas paredz, ka kredītinformācijas birojam par speciālas atļaujas saņemšanu un pārreģistrāciju, kā arī par tā  darbības uzraudzību būs jāsamaksā valsts nodeva.

Tāpat parlaments galīgajā lasījumā lems par likuma grozījumiem, kas regulēs kokaugu stādījumu ierīkošanu lauksaimniecības, tostarp arī meliorētajās, zemēs.
Saeima ceturtdien otrajā lasījumā kā steidzamus skatīs grozījumus Augstskolu likumā, lai deleģētu Ministru kabinetu izdot kārtību, kas noteiks Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas satversmes sapulces, senāta un rektora kompetences. 

Lai veicinātu bērnu tiesību aizsardzību un vecāku pienākumu pildīšanu, maksājot uzturlīdzekļus, parlaments otrajā lasījumā lems par grozījumiem Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas paredz izveidot publiski pieejamu datu bāzi ar uzturlīdzekļu nemaksātājiem.

Sēdes darba kārtībā otrajā lasījumā iekļauta likumprojektu pakete, kas paredz veikt atlikušo kompetenču pārdali starp tiesu instancēm, tādējādi turpinot pāreju uz „tīrajām” tiesu instancēm civilprocesā.

Tāpat deputāti otrajā lasījumā skatīs grozījumus Ceļu satiksmes likumā, lai narkotiku lietotājiem ierobežotu iespēju iegūt vadītāja apliecību.

Saeima rīt konceptuāli lems par jaunu Slīteres Nacionālā parka likumu, kas paredz precizēt šī parka izveidošanas mērķi, platību, iekļaut tajā jaunu normu par regulējamā režīma zonu un meža apsaimniekošanu un izmantošanu, kā arī saskaņot regulējumu ar citu likumu normām.

Ceturdienas sēdē iekļauti vairāki jauni likumprojekti, kas nododami izskatīšanai Saeimas komisijās. To vidū ir jauns likums, kas paredz normatīvā regulējuma izveidi valsts akciju sabiedrības „Attīstības finanšu institūcija” darbības nodrošināšanai pēc valsts kapitālsabiedrību Altum, „Latvijas Garantiju aģentūra” un „Lauku attīstības fonds” reorganizācijas.

Deputāti lems, vai nodot izskatīšanai komisijās grozījumus Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā, lai mednieki mežacūku medībās varētu izmantot šaujamieročus ar klusinātājiem. 

Tāpat Saeima lems, vai nodot izskatīšanai komisijās grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz paplašināt bezmaksas televīzijas kanālu klāstu, iekļaujot tā saucamajā pamatpakā vēl četrus kanālus. 

Saeimas Juridiskā komisija lūgs Saeimu rītdienas sēdes darba kārtībā iekļaut grozījumus Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, kas paredz Latvijā ieviest notiesāto elektronisko uzraudzību kā alternatīvu ieslodzījumam. Tāpat komisija lūgs darba kārtībā iekļaut likumu grozījumus, kas atļaus maksātnespējas administratoriem trīs mēnešu laikā izlemt, vai kļūt par valsts amatpersonām. 

Savukārt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūgs parlamentu rītdienas sēdes darba kārtībā iekļaut likuma grozījumus, kas paredz noteikt vienotu sistēmu dzelzceļa speciālistu sociālo garantiju nodrošināšanai.

Rītdienas Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti 32 jautājumi, un tā pieejama ej.uz/vxkc.  

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimā paredzēts izskatīt ministru atbildes uz deputātu jautājumiem. Deputātu jautājumi un ministru atbildes pieejamas ej.uz/rqcn





Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde