Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar jauno Turcijas vēstnieku

(15.10.2014.)
VideoGalerija

Latviju un Turciju vieno ļoti labas divpusējās attiecības. To apliecina fakts, ka Latvija būs pirmā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, kuru oficiālā vizītē jau nākamnedēļ apmeklēs jaunievēlētais Turcijas prezidents. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 15.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar jauno Turcijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Hairi Hairetu Jalavu (Hayri Hayret Yalav). Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sarunā puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Turcijas attiecības raksturo arī aktīvs dialogs parlamentārā līmenī. Abu valstu parlamentos ir izveidotas deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentāriešiem, un sadarbība norit arī parlamentu nozaru komisiju līmenī.

Divpusējās sadarbības kontekstā S.Āboltiņa īpaši akcentēja Latvijas un Turcijas ciešo sadarbību NATO ietvaros un pateicās Turcijai par atbalstu mūsu valsts kandidatūrai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Latvija aktīvi veic grozījumus tiesiskajā regulējumā, lai izpildītu ilgtermiņa mērķi – kļūtu par pilntiesīgu OECD dalībvalsti, informēja Saeimas priekšsēdētāja. Savukārt vēstnieks uzsvēra abu valstu veiksmīgo sadarbību prezidentu līmenī.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja informēja vēstnieku par gaidāmo Latvijas pirmo prezidentūru ES Padomē, akcentējot - viena no mūsu prezidentūras prioritātēm būs Austrumu partnerība. S.Āboltiņa arī sacīja, ka Latvija atbalsta Turcijas kandidatūru dalībai ES, vienlaikus akcentējot reformu īstenošanas nozīmi. Jaunais vēstnieks pateicās par Latvijas nemainīgo atbalstu un sacīja, ka Austrumu partnerības valstu tuvināšanās ES vērtībām var kalpot par piemēru citām Centrālāzijas valstīm.

Pārrunājot Latvijas un Turcijas sadarbību ekonomikā, vēstnieks apliecināja Turcijas uzņēmēju interesi par sadarbību ar Latviju farmācijas un kokrūpniecības jomās un atzinīgi vērtēja mūsu valsts transporta infrastruktūru, tostarp ostas. Īpaši akcentējot Ķīnas pieaugošo lomu pasaules ekonomikā, vēstnieks sacīja – ir būtiski sadarboties jaunu transporta koridoru radīšanā.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157648368608498/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=FN-ijeBYuvU&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde