Veicinās vietējo pārtikas produktu iepirkumus

(04.09.2014.)

Lai atbalstītu vietējos ražotājus un veicinātu mūsu valsts sezonālo produktu patēriņu valsts un pašvaldību iestādēs, Saeima ceturtdien, 4.septembrī, kā steidzamus pieņēma Publisko iepirkumu likuma grozījumus. Tie paredz uzdot valdībai izstrādāt tā saucamā zaļā iepirkuma prasības un piemērošanas kārtību pārtikas produktu piegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem.

„Ņemot vērā, ka Latvijas produktu eksporta aizliegums uz Krieviju ir skāris vietējos ražotājus, nepieciešams veicināt pārdomātu pārtikas preču patēriņu. To efektīvi var izdarīt, izmantojot tā saucamā zaļā iepirkuma iespējas, piemēram, ēdinot bērnus, sociālās aprūpes iestāžu iemītniekus vai slimnīcu pacientus ar svaigiem un sezonāliem mūsu pašu ražotiem produktiem. Lai izmaiņas stātos spēkā, valdībai attiecīgie noteikumi būs jāizstrādā līdz šī gada 30.oktobrim,” skaidro par likumprojektu atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

Likuma grozījumi palielinās vietējo ražotāju preču īpatsvaru publiskajos iepirkumos. Valsts un pašvaldību iestādes jau patlaban iepirkumos var piemērot „zaļā iepirkuma” prasības un principus, taču tas tiek izmantots tikai 3,9 procentos gadījumu, uzsvēruši likumprojekta autori. 

Pašlaik praksē pasūtītāji izmanto Iepirkumu uzraudzības biroja izstrādātās vadlīnijas šādu iepirkumu prasību piemērošanā, taču šāda prakse neapmierina ne uzņēmējus, ne arī iestādes, kuras bieži vien saņem zemas kvalitātes preces un pakalpojumus, norāda likumprojekta autori.

Publisko iepirkumu likuma grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas. 




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā