Ukrainas parlaments vēlas pārņemt Saeimas Eiropas lietu komisijas pieredzi

(02.07.2014.)

Ukraina ir ieinteresēta pārņemt Latvijas reformu un labās prakses pieredzi, tajā skaitā parlamentārā darba organizāciju Eiropas Savienības (ES) jautājumos. Šādi iespējamie sadarbības virzieni tika definēti Saeimas Eiropas lietu komisijas delegācijas vizītes laikā, Ukrainas parlamentā pārrunājot nepieciešamo Latvijas palīdzību Ukrainai tās reformu procesā.

Ukrainas parlamenta Eiropas Integrācijas komitejas priekšsēdētājs Grigorijs Nemirja sarunā apliecināja viņa vadītās komitejas ieinteresētību pārņemt Saeimas Eiropas lietu komisijas darba modeli un pieredzi, veicot parlamentāro uzraudzību pār valdības darbu ES jautājumos. Savukārt kā citas iespējamās Latvijas pieredzes nodošanas un sadarbības jomas sarunā tika minētas reģionālā un bruņoto spēku reforma, e-pārvalde, pārtikas un veterināro standartu pielāgošana ES standartiem, kā arī sadarbība augstākās izglītības jomā.

Latvija ir Ukrainas draugs un sabiedrotais ES, un Ukraina vienmēr var rēķināties ar Latvijas palīdzību, kā arī atbalstu tās teritoriālajai integritātei un ciešākai integrācijai ES, tiekoties ar Ukrainas parlamenta Eiropas integrācijas komitejas deputātiem Kijevā, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

„Eiropas lietu komisijas vārdā vēlos apliecināt nedalītu atbalstu Ukrainas prezidenta, parlamenta un valdības centieniem nodrošināt valsts suverenitāti un teritoriālo integritāti, tajā skaitā atbalstu prezidenta Porošenko miera plānam, kura mērķis ir atjaunot stabilitāti un mieru Ukrainas Austrumu reģionos,” teica Z.Kalniņa-Lukaševica, vienlaikus paužot līdzjūtību karadarbībā bojāgājušo Ukrainas militārpersonu un civiliedzīvotāju tuviniekiem.

Apsveicot Ukrainu ar pagājušajā nedēļā parakstīto Asociācijas līgumu ar ES, kuru drīzumā plānots ratificēt arī Saeimā, komisijas priekšsēdētāja norādīja, ka tas ir būtisks solis tālākā Ukrainas integrācijā ES. „Ukrainas iespējamā dalība Eiropas Savienībā nedrīkst būt tabu jautājums, no kura apspriešanas visi izvairās. Ukrainai jāsniedz skaidra perspektīva uzsākt sarunas par dalību Eiropas Savienībā, kad tā atbildīs nepieciešamajiem kritērijiem. Pat ja tas Ukrainai prasītu ilgus gadus, šādu godīgu un skaidru spēles noteikumu ieviešana būtiski veicinātu reformu procesu,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja.

Savukārt Ukrainas parlamenta Eiropas integrācijas komitejas priekšsēdētājs sarunā pateicās par Saeimas konsekvento atbalstu Ukrainai nedalāmībai, kā arī valsts izvēlētājam eirointegrācijas ceļam.

Saeimas Eiropas lietu komisijas delegācija komisijas priekšsēdētājas Z.Kalniņas-Lukaševicas vadībā 1. un 2.jūlijā pēc Ukrainas parlamenta Eiropas integrācijas komitejas aicinājuma darba vizītē uzturas Ukrainas galvaspilsētā Kijevā. Eiropas lietu komisiju vizītē pārstāv Saeimas sekretārs, Eiropas lietu komisijas deputāts Dzintars Rasnačs, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja, Eiropas lietu komisijas deputāte Dana Reizniece-Ozola, Eiropas lietu komisijas sekretārs Igors Pimenovs un Eiropas lietu komisijas deputāts Edvards Smiltēns (Vienotība).

Otrdien, 2.jūlijā, vizītes ietvaros delegācijai plānota tikšanās ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietnieku Ruslanu Košulinski, parlamenta deputātu grupas sadarbībai ar Saeimas deputātiem vadītāju Ruslanu Lukjančuku, Ārlietu ministrijas Eiropas departamenta direktoru Oleksandru Aleksandroviču, Ukrainas Reģionālās attīstības, celtniecības un komunālās saimniecības ministrijas amatpersonām, kā arī Ukrainas ārpolitikas ekspertiem.

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde