Saliedētības komisija pavasara sesijā aizsākusi jaunas iniciatīvas

(27.06.2014.)

„Sabiedrības saliedētības komisija Saeimas pavasara sesijā aizsākusi divas jaunas iniciatīvas - par eiropeisko piederību kā Latvijas iedzīvotājus vienojošu faktoru un par skolotāju sagatavotību darbam ar mazākumtautību bērniem. Šīs ir iniciatīvas, kuras jāturpina arī nākamajā Saeimas sasaukumā,” atskatoties uz aizvadīto sesiju, uzsver komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

Raksturojot iniciatīvu par eiropeisko piederību kā Latvijas iedzīvotājus vienojošu faktoru, I.Latkovskis akcentē – ir jāmeklē kultūrvēsturiskie vai citi nosacījumi, kas kalpotu par pamatu, lai eiropeiskā piederība vienotu Latvijas iedzīvotājus, un jādomā par pasākumiem, kas veicinātu sabiedrības izpratni par eiropeisku integrāciju kā pretstatu formāliem Eiropas finansētiem pasākumiem. Lai risinātu šos jautājumus, pie viena galda jāsēžas arī Eiropas Savienības, Latvijas valsts un sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem, tāpēc uzsāktais noteikti ir jāturpina, norāda komisijas priekšsēdētājs.

Savukārt informējot par otru komisijas aizsākto iniciatīvu par skolotāju sagatavotību darbam ar mazākumtautību bērniem, I.Latkovskis uzsver, ka tās mērķis ir mudināt gan valsti, gan nevalstiskās organizācijas, gan visu sabiedrību rīkoties, lai vēstures, latviešu valodas un literatūras mācīšanu mazākumtautību skolās bagātinātu ar iedvesmojošām skolotāju personībām.

Komisija aizvadītajā sesijā izskatīja vairākus pieteikumus par uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā. „Patlaban neviens no tiem nav guvis komisijas atbalstu. Šis fakts apliecina, ka komisija pret uzņemšanu Latvijas pilsonībā izturas ļoti atbildīgi. Paredzams, ka nākotnē komisija savā darbā saskarsies ar aizvien vairāk šādiem iesniegumiem,” uzskata I.Latkovskis.

Pavasara sesijā Sabiedrības saliedētības komisijas darba kārtībā bija arī pētījuma par nepilsoņiem un viņu vēlmi naturalizēties rezultāti, iepazīšanās ar Latvijas pilsonības zaudēšanas statistiku. Komisija aizvadītajā sesijā tikās ar Grebenščikova vecticībnieku draudzi, lai iepazītos ar Latvijas vecticībnieku tradīcijām kā nozīmīgu mūsu valsts kultūrvēstures daļu

Sabiedrības saliedētības komisija tika izveidota uz līdzšinējās Pilsonības likuma izpildes komisijas bāzes un darbojas kopš 2012.gada aprīļa. Komisijas mērķis ir veicināt sabiedrības saliedētību un pārvarēt etnisko sašķeltību, un tās galvenie uzdevumi ir veikt analīzi par līdzšinējo integrācijas politiku Latvijā un, iesaistot plašsaziņas līdzekļus un sabiedriskās organizācijas, rosināt kvalitatīvu dialogu par nacionālo vienotību un saliedētību.

Pavasara sesijā notikušas 8 komisijas sēdes.

Sabiedrības saliedētības komisijā strādā 17 deputāti.

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā