Eiropas lietu komisijas uzmanības centrā pavasara sesijā situācija Ukrainā un Latvijas desmitgade ES

(25.06.2014.)

„Situācija Ukrainā un Latvijas dalības Eiropas Savienībā desmitgade līdztekus Eiropas jauniešu nodarbinātības jautājumam bija Saeimas Eiropas lietu komisijas uzmanības centrā aizvadītajā parlamenta pavasara sesijā,” atskatoties uz Saeimas pavasara sesiju, uzsver komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

„Saeimas pavasara sesija sākās zīmīgā laikā – līdz ar Latvijas desmitgadi Eiropas Savienībā. Par godu šim notikumam parlamentā rīkojām konferenci, kurā atskatījāmies un izvērtējām Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts sasniegumus un ieguvumus desmit gados,” informē komisijas priekšsēdētāja.

„Desmit atslēgas vārdi, kas vislabāk raksturo aizvadītās desmitgades ieguvumus no Latvijas dalības Eiropas Savienībā, ir lauku attīstība, dinamika, eiro, izaugsme, uzņēmējdarbība, zaļa vide, zināšanas, atvērtas robežas, ietekme un iesaistīšanās. Tiesa, Latvijas pilsoņu lēmums iestāties Eiropas Savienībā, manuprāt, vispirms bija sajūtu balsojums par atgriešanos Eiropā un tikai pēc tam lēmums par dažādiem praktiskiem ieguvumiem,” saka Z.Kalniņa-Lukaševica.

Arī pavasara sesijā, tāpat kā Saeimas ziemas sesijā, Eiropas lietu komisija lielu uzmanību veltīja situācijai Ukrainā. „Lai arī klātienē apliecinātu solidaritāti Ukrainai un atsauktos Ukrainas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas aicinājumam, jūlijā plānota Saeimas Eiropas lietu komisijas delegācijas vizīte Kijevā,” par komisijas darbu parlamenta sesiju starplaikā informē Z.Kalniņa-Lukaševica, atzīmējot, ka vīzīte sniegs pienesumu arī nākamā gada sākumā gaidāmajai Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē, kuras uzmanības centrā būs arī Austrumu partnerības un Ukrainas jautājumi.

Būtisku lomu Eiropas lietu komisijas darba kārtībā aizvadītajā sesijā ieņēma jauniešu nodarbinātības Eiropā veicināšana. Komisijas priekšsēdētāja uzsver: „Nupat notikušajā Eiropas Savienības dalībvalstu nacionālo parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītāju sanāksmē Atēnās Grieķijas prezidentūras ietvaros, tieši Latvijas parlamenta Eiropas lietu komisija dalījās pieredzē par jauniešu garantijas iniciatīvas īstenošanu mūsu valstī. Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kas uzsākusi iniciatīvas īstenošanu.”

Līdz ar pavasara sesijas sākumu Eiropas lietu komisija pārbauda, vai katrs jaunais Eiropas Savienības tiesību akta projekts atbilst subsidiaritātes principam, proti, vai Eiropas Savienības tiesību aktu izstrādes mērķus nevar sasniegt zemākā - dalībvalstu likumdošanas līmenī. „Šajā sesijā veicām pārbaudi par apceļošanas vīzas izveidošanas priekšlikumu un konstatējām, ka Eiropas Komisijas priekšlikums kopumā atbilst subsidiaritātes principam, tomēr Eiropas lietu komisija nosūtītajā vēstulē Eiropas Komisijai norādīja uz nepieciešamību precīzāk definēt kritērijus apceļošanas vīzu saņemšanai,” stāsta Z.Kalniņa-Lukaševica.

Noslēgumā komisijas priekšsēdētāja informē, ka arī parlamenta sesiju pārtraukumā gaidāms intensīvs Eiropas lietu komisijas darbs, jo gaidāma virkne Eiropas Savienības padomju sanāksmju, pirms kurām komisija apstiprina Latvijas nacionālās pozīcijas.

Intervija ar komisijas priekšsēdētāju par aizvadīto sesiju: https://www.youtube.com/watch?v=NFKZwZ3qQbI
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā