Policija palīdzēs būvinspektoriem iekļūt būvobjektos

(04.06.2014.)

Policisti varēs palīdzēt būvinspektoriem iekļūt būvobjektos, ja būs pamatotas aizdomas par patvaļīgu būvniecību, kas apdraud cilvēku dzīvību, veselību vai īpašumu. To paredz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā trešdien, 4.jūnijā, galīgajā lasījumā izskatīšanai Saeimā atbalstītie grozījumi likumā „Par policiju”.

Ņemot vērā, ka jaunajā Būvniecības likumā tiek meklēti risinājumi, lai būvinspektori varētu pārbaudīt ēkas vai būves, kuras apdraud cilvēku dzīvību un kurās īpašnieks negrib ielaist uzraugu, policistiem noteikts jauns papildpienākums. Kārtības sargi varēs palīdzēt būvinspektoriem iekļūt šādās būvēs, ja īpašnieks būvniecības uzraugu neielaidīs savā privātīpašumā, informē komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Pašlaik būvvaldei trūkst administratīvo instrumentu, lai iekļūtu būvēs, ja īpašnieks būvinspektoru neielaiž privātīpašumā, iepriekš Aizsardzības komisijas sēdē stāstīja Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvji.

Likuma izmaiņas arī paredz ieviest Eiropas Savienības (ES) prasības - turpmāk policijai būs jākontrolē arī citu ES iestāžu lēmumi par pagaidu aizsardzību pret vardarbību personai, ja aizsargājamā persona, piemēram, atrodas Latvijā, šodien komisijas sēdē deputātus informēja Tieslietu ministrijas pārstāve Evita Drobiševska.

Tāpat likuma grozījumi paredz stingrākas prasības personām, kas pilda pašvaldības policijas un ostas policijas priekšnieka un viņu vietnieka amata pienākumus. Paredzēts, ka pašvaldības policijas priekšnieka pienākumu izpildītājam vai vietniekam turpmāk būs nepieciešama augstākā izglītība. Šīs izmaiņas stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī. Pašlaik likums noteic, ka pildīt priekšnieka pienākumus var arī policists ar vidējo izglītību. Tāpat, ja personai uzdos pildīt pašvaldības policijas priekšnieka vai viņa vietnieka amata pienākumus uz laiku ilgāku par sešiem mēnešiem, turpmāk būs nepieciešams saņemt iekšlietu ministra rakstisku piekrišanu.

Grozījumus likumā „Par policiju” trešajā galīgajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.





Sestdien, 20.jūlijā