Saeimas komisija: nesmēķētāju tiesības ir prioritāras pār smēķētāju interesēm

(03.06.2014.)

Nesmēķētāju tiesības uz svaigu, nepiesārņotu gaisu un tiesības nepaaugstināt saslimšanas risku ir prioritāras pār smēķētāju interesēm. To paredz Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas otrajam lasījumam sagatavotās izmaiņas likumā, kas reglamentē tabakas izstrādājumu tirdzniecību, reklāmu un lietošanu. Deputāti ir atbalstījuši virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu.

 „Deputāti šodien atbalstīja Ārstu biedrības ierosinājumu likumā skaidri un gaiši ierakstīt, ka nesmēķētāju tiesības dzīvot nepiedūmotā vidē stāv augstāk par smēķētāju interesēm. Līdztekus smēķētājiem būs jāsadzīvo ar aizvien jauniem ierobežojumiem un neērtībām, kas ikreiz atgādinās, vai labāk tomēr nebūtu attiekties no šī nāvējošā ieraduma,” norāda par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

 Deputāti šodien vienojās papildināt likuma „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu” mērķi, papildinot to ar vispārēju principu, ka smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja cita persona pret to iebilst.

Līdztekus likumprojekts paredz virkni jaunu smēķēšanas ierobežojumu. Smēķēt būs aizliegts publiskās vietās citas personas klātbūtnē, ja viņa pret to iebilst, kā arī jebkurā vietā, kur atrodas bērni. Ja kādas mājas iedzīvotājiem būs pamatoti iebildumi, smēķēt nedrīkstēs arī uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām.

Savukārt aizliegums smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās papildināts ar normu, ka smēķēt nedrīkst arī tuvāk par 10 metriem no šo māju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Komisijā atbalstīta arī jauna smēķēšanas definīcija, ietverot tajā arī elektronisko cigarešu smēķēšanu. Tādējādi smēķēšanas ierobežojumi attieksies uz elektroniskajām cigaretēm, uzsver komisijas vadītāja.

Attiecībā uz tabakas izstrādājumu pieejamību komisija palika pie jau iepriekš nolemtā – cigaretes drīkstēs pirkt no 21 gada vecuma. Savukārt personām no 21 līdz 25 gadiem, iegādājoties tabakas izstrādājumus, būs pienākums bez uzaicinājuma uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Līdzīga kārtība noteikta, personām līdz 25 gadu vecumam iegādājoties alkoholiskos dzērienus.

Tabakas izstrādājumu tirdzniecība līdztekus jau iepriekšējiem ierobežojumiem būs aizliegta arī valsts un pašvaldību iestāžu telpās un teritorijās, kā arī internetā. Tirdzniecības aizliegums saskaņā ar atbalstīto likumprojekta redakciju attiektos arī uz armijas un policijas telpām, taču, ņemot vērā aizsardzības un iekšlietu nozaru ministriju iebildumus, šī norma detalizēti vēl tiks vērtēta trešajā lasījumā, norāda A.Barča.

Par grozījumiem likumā „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu” otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde