Saeima rīt skatīs likumprojektu par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā

(28.05.2014.)

Saeima ceturtdienas, 29.maija, kārtējā sēdē lems, vai nodot izskatīšanai Saeimas komisijās deputātu rosinātos grozījumus Satversmē, kas paredz Valsts prezidentu ievēlēt atklātā Saeimas balsojumā.

 Izmaiņas līdzšinējā kārtībā rosinātas, lai pilnībā atteiktos no aizklātas balsošanas, tādējādi veicinot lēmumu pieņemšanas caurskatāmību un atklātību. Saeima jau iepriekš veikusi attiecīgas izmaiņas vairākos likumos, nosakot atklātu amatpersonu ievēlēšanu, bet norma par Valsts prezidenta ievēlēšanu aizklātā balsojumā vēl saglabājusies.

 Ceturtdienas sēdē deputāti lems arī par divu jaunu likumu projektu tālāko izskatīšanu komisijās – Administratīvo pārkāpumu procesa likuma projektu, ar kuru plānots vienkāršot un paātrināt administratīvo pārkāpumu procesu, un likuma projektu par valsts atbalstu trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām elektroenerģijas izmaksu segšanai pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2015.gadā.

Saeima lems arī par iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma grozījumu nodošanu izskatīšanai komisijās. Sagatavotais likumprojekts paredz attaisnotajos izdevumos iekļaut arī izdevumus par bērnudārzu apmeklēšanu.

Izskatīšanai galīgajā lasījumā rītdienas sēdei sagatavoti grozījumi Valsts civildienesta likumā, ar kuriem plānots no nākamā gada 1.septembra iestāžu vadītāju atlases nodrošināšanu nodot Valsts kancelejas ziņā.

Vēl galīgajā lasījumā deputāti ceturtdien lems par Kriminālprocesa likuma grozījumiem, kas paredz paplašināt prioritāri izskatāmo kriminālprocesu loku, pilnveidot krimināllietu par dzimumnoziegumu pret bērniem procesuālo regulējumu, kā arī medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu regulējumu.

Galīgajā lasījumā rīt paredzēts arī izskatīt plānotās izmaiņas Zvejniecības likumā. Tās noteiks rūpnieciskās zvejas kārtību, zvejas limita apjomu, kā arī precizēs makšķerēšanas noteikumu deleģējumu saturu un prasības privāto ezeru izmantošanā.

Tāpat galīgajā lasījumā parlaments lems par vairākiem starptautiskiem nolīgumiem, tostarp par likumprojektu, ar kuru paredzēts izveidot asociāciju starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm un Centrālameriku. Nolīgums paredz nodrošināt pakāpenisku un savstarpēju preču un pakalpojumu tirdzniecības liberalizāciju, kā arī izveidot brīvās tirdzniecības zonu.

Saeima konceptuāli rīt lems par jauno Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma projektu, kas izstrādāts, lai veicinātu iedzīvotāju īpašumu pieslēgšanu centralizētajām kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmām.

Otrajam lasījumam sagatavoti grozījumi Publisko iepirkumu likumā, un tie nosaka, ka uz valsts iepirkumiem varēs pretendēt tikai tie uzņēmēji, kas būs nomaksājuši visus nodokļus.

Parlamenta sēdes darba kārtībā iekļauts arī jautājums par Saeimas sesiju pārtraukumu. Lēmuma projekts paredz šī gada Saeimas pavasara sesiju slēgt 20.jūnijā un rudens sesiju sākt 2.septembrī.

Aizsardzības komisija lūgusi Saeimu rītdienas sēdes darba kārtībā iekļaut trīs likumprojektus. Viens no tiem paredz, ka militāra uzbrukuma gadījumā Valsts prezidentam nekavējoties būs jāpieprasa NATO atbalsts.

29.maija Saeimas sēdē kopumā ir 25 jautājumi, un sēdes darba kārtība pieejama http://ej.uz/2o5d.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimā paredzēts izskatīt ministru atbildes uz deputātu jautājumiem. Deputātu jautājumi un ministru atbildes pieejamas http://ej.uz/kzp5.   

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde