Saeima lems par Izglītības pamatnostādņu 2014.-2020.gadam apstiprināšanu

(21.05.2014.)

Saeima ceturtdien, 22.maijā, lems par Izglītības attīstības pamatnostādņu 2014.–2020. gadam apstiprināšanu. Izglītības attīstības pamatnostādnes ir vienīgais politikas plānošanas dokuments, ko apstiprina Saeima. Kā izglītības attīstības mērķis turpmākajiem septiņiem gadiem šajā dokumentā ir noteikta kvalitatīva un iekļaujoša izglītība personības attīstībai, cilvēku labklājībai un ilgtspējīgai valsts izaugsmei.

Trešajā galīgajā lasījumā deputāti lems par atbalstu jaunajam Mediācijas likumam, kas turpmāk noteiks mediācijas tiesisko regulējumu. Likumprojekts izstrādāts, lai veicinātu civiltiesisku strīdu risināšanu ārpus tiesas un nostiprinātu mediāciju kā alternatīvu veidu domstarpību risināšanā. Galīgajā lasījumā Saeima skatīs arī grozījumus Latvijas Republikas Zemessardzes likumā, kas uzlabos zemessargu apmācības un sociālās garantijas atvaļinātajiem zemessargiem.

Otrajā lasījumā deputāti vērtēs likumam „Par policiju” sagatavotos grozījumus. Tie paredz: policijai būs jāpalīdz būvinspektoriem iekļūt būvobjektos, ja būs pamatotas aizdomas par patvaļīgu būvniecību, kas apdraud cilvēku dzīvību. Uz otro lasījumu sagatavoti arī Būvniecības likuma grozījumi, kas paredz pastiprināt būvdarbu uzraudzību un būvniecības procesos iesaistīto atbildību.Parlaments konceptuāli skatīs Veterinārmedicīnas likuma grozījumus, kas paredz mazināt administratīvo slogu lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem.

Deputāti rīt lems par deviņu likumprojektu nodošanu parlamenta komisijām. To vidū ir vairāki ar valsts drošību saistīti likumprojekti, tostarp grozījumi Nacionālās drošības likumā, lai nodrošinātu valsts augstāko amatpersonu un institūciju efektīvu rīcību valsts apdraudējuma gadījumā. Tāpat tiek piedāvāts paredzēt iespēju nosūtīt Nacionālo bruņoto spēku vienību dalībai starptautiskajā operācijā arī gadījumā, ja lūgumu pēc palīdzības ir izteikusi valsts, kas nav NATO vai Eiropas Savienības dalībvalsts.

Parlamenta darba kārtībā ir arī likumprojekts, kas paredz palielināt administratīvo atbildību par masu informācijas līdzekļu darbības noteikumu pārkāpšanu. Savukārt sešu deputātu iesniegtie grozījumi iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā paredz, ka vecāki varēs saņemt atpakaļ samaksāto nodokli, ja bērnam apmaksājuši pirmsskolas izglītības pakalpojumus vai  interešu izglītības apgūšanu. 

Saeimā ceturtdien viesosies arī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes komunikācijas zinātnes studenti, lai klātienē iepazītu Saeimas deputātu un parlamentā strādājošo reportieru darbu.

Saeimas 22.maija sēdes darba kārtībā iekļauti kopumā 32 jautājumi, un tā pieejama http://ej.uz/8d99.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimā paredzēts izskatīt ministru atbildes uz deputātu jautājumiem. Deputātu jautājumi un ministru atbildes pieejamas http://ej.uz/c4mj.  



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde