Kalniņa-Lukaševica Bratislavā rosina jauna Baltijas-Višegradas parlamentāriešu sadarbības formāta izveidi

(15.05.2014.)

Lai labāk koordinētu Baltijas un Višegradas valstu parlamentāriešu sadarbību tādos būtiskos jautājumos kā Austrumu partnerība, enerģētika un attiecības ar Krieviju, pēc Latvijas iniciatīvas turpmāk regulārās konsultācijās varētu tikties parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, kā arī Slovākijas, Čehijas, Polijas un Ungārijas. Par to ceturtdien, 15.maijā, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica vienojās ar Slovākijas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Ļubošu Blahu (Ľuboš Blaha) tikšanās laikā Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā.

„Lai konsultētos un saskaņotu viedokļus pirms Eiropas Savienības parlamentu Eiropas lietu komisiju sanāksmēm, jau tagad regulāri tiekas Baltijas valstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji, un šajās sanāksmēs piedalās arī mūsu Polijas kolēģis. Ņemot vērā, ka Austrumu partnerības jautājumi un jo īpaši sadarbība ar Ukrainu, Gruziju, Moldovu ieņem arvien nozīmīgāku lomu, ir svarīgi veidot regulāras konsultācijas ar Višegradas valstu parlamentiem,” tikšanās laikā Bratislavā teica Z.Kalniņa-Lukaševica.

Komisijas priekšsēdētāja akcentēja šādu konsultāciju nozīmību Latvijai, ņemot vērā, ka 2015.gada pirmajā pusgadā mūsu valsts būs prezidējošā valsts Eiropas Savienības (ES) Padomē. Savukārt Slovākija šā gada jūnijā pārņems rotējošo prezidentūru Višegradas grupā, kas ir neformāls reģionālās sadarbības formāts starp četrām Centrāleiropas valstīm – Slovākiju, Čehiju, Poliju un Ungāriju.

„Baltijas un Višegradas valstu parlamentāriešu konsultācijas ir īpaši aktuālas, jo viena no Latvijas prezidentūras prioritātēm būs Austrumu partnerība. Šīs Eiropas Savienības kaimiņu politikas iniciatīvas sekmīgā attīstībā ir ļoti ieinteresēta gan Latvija, gan Slovākija, gan visas pārējās Baltijas un Višegradas valstis,” sarunas gaitā akcentēja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Slovākijas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs pauda atbalstu šāda jauna parlamentārā sadarbības formāta izveidei. Ļ.Blaha akcentēja, ka Višegradas un Baltijas valstis vieno ne tikai līdzīgs Austrumu partnerības redzējums, bet tām ir arī daudz citu kopīgu jautājumu, tostarp enerģētikas piegāžu diversifikācija, attiecības ar Krieviju, kā arī kopīgas intereses ekonomikā. Puses vienojās šo jautājumu detalizētāk pārrunāt jūnijā gaidāmajā ES valstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmē (COSAC).

Tāpat tikšanās laikā pārrunāta aktuālā situācija Ukrainā, Latvijas un Slovākijas divpusējās attiecības ekonomikā un tas, kā pret Krieviju vērstās sankcijas varētu ietekmēt abu valstu ekonomiku, kā arī jūnijā gaidāmās COSAC sanāksmes darba kārtība.

Z.Kalniņa-Lukaševica no 14. līdz 16.maijam uzturas darba vizītē Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā, kur līdzās divpusējām tikšanām piedalās arī 9.Globālās drošības forumā „GLOBSEC 2014”. Z.Kalniņa-Lukaševica aicināta runāt „GLOBSEC 2014” ekspertu apaļā galda diskusijā par krīzi Ukrainā.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā