Eiropas lietu komisija: Latvija ir līdere ES jauniešu garantijas īstenošanā

(11.04.2014.)

Latvija Eiropas Savienības (ES) valstu vidū ir līdere jauniešu garantijas īstenošanā, jo ir viena no pirmajām valstīm, kas iniciatīvu veiksmīgi sākusi jau šī gada sākumā. To Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti noskaidroja piektdien, 11.aprīlī, iepazīstoties ar jauniešu garantijas īstenošanas progresu Latvijā.

Jauniešu garantija ir Eiropas Komisijas iniciatīva, kas paredz visiem jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem, kas reģistrējas nodarbinātības dienestā, četru mēnešu laikā iespēju saņemt darba, apmācību vai praktisku apmācību piedāvājumu. Tāpat Jauniešu garantijas ietvaros atbalsts tiek sniegts jauniešiem arī citās vecumu grupās.

„Jau iepriekš esmu uzsvērusi, ka jauniešu garantijas iniciatīvas īstenošana ir vitāla Latvijas jauniešiem un ekonomikai kopumā, tostarp jauniešu emigrācijas mazināšanai. Tāpēc jo īpaši esmu gandarīta par Latvijas sasniegumiem šajā jomā,” uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica un vienlaikus akcentē – plānots, ka gaidāmajā ES valstu nacionālo parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmē tieši Latvija prezentēs jauniešu garantijas īstenošanas aspektus un Latvijas modeli un pieredzi.

Jauniešu garantijas ietvaros jauniešiem vecumā no 13 līdz 24 gadiem tiks iesaistīti motivācijas, mentoringa un citos atbalsta pasākumos pašvaldībās, bet jau šobrīd jauniešiem no 17 līdz 29 gadiem tiek piedāvāta otrās iespējas izglītība, proti, iespēja apgūt gadu vai pusotru gadu ilgas profesionālās izglītības programmas, savukārt vecumā no 15 līdz 29 gadu vecuma jauniešiem tiek sniegta iespēja piedalīties citos apmācību pasākumos, tostarp aktīvajos darba tirgus politikas pasākumos, komisijas deputātus informēja Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Viņa arī informēja, ka Latvijai jauniešu garantijas īstenošanai laikā no 2014. līdz 2020.gadam ir pieejami gandrīz 70 miljoni eiro, kas paredzēti izglītības un aktīvajiem nodarbinātības pasākumiem, kā arī neaktīvo jauniešu integrēšanai izglītībā un nodarbinātībā.

Latvijā pašlaik ir 236 tūkstoši jauniešu, tostarp 28 tūkstoši, kas nemācās, nestrādā un neapgūst arodu. Plānots, ka jauniešu garantijas iniciatīvā Latvijā tiks iesaistīti aptuveni 40 tūkstoši jauniešu, teica I.Jaunzeme, atzīmējot, ka šogad plānots atbalstu sniegt 13 tūkstošiem jauniešu. Pašlaik jauniešu garantijas ietvaros karjeras konsultācijas ir saņēmuši seši tūkstoši jauniešu, savukārt 500 jaunieši jau ir iesaistījušie profesionālās un neformālās izglītības programmās.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā