Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā lems par jaunu kārtību pensiju indeksācijai

(02.04.2014.)

Saeima ceturtdien, 3.aprīlī, galīgajā lasījumā skatīs grozījumus likumā „Par valsts pensijām”, kas paredz šī gada oktobrī indeksēt pensiju vai tās daļu, kas nepārsniedz 285 eiro, ņemot vērā gan patēriņa cenu indeksu, gan arī daļu no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Tāpat 3.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā galīgajā lasījumā ir grozījumi Valsts civildienesta likumā. Lai pilnveidotu valsts pārvaldes iestāžu vadītāju atlases procedūru, plānots noteikt pienākumu Valsts kancelejai organizēt centralizētu ierēdņu atlases konkursu.

Saeima otrajā lasījumā skatīs grozījumus likumā, kas paredz noteikt, ka bijušās Valsts drošības komitejas dokumenti publiski būs pieejami 2017.gadā pēc to zinātniskās izpētes.

Lai pilnveidotu kredītu procentu aprēķināšanas kārtību un noteiktu, ka kredīttiesiskajās attiecībās gads sastāv attiecīgi no 365 vai 366 dienām, Saeima konceptuāli skatīs grozījumus Kredītiestāžu likumā.

Pirmajā lasījumā Saeima arī lems par grozījumiem privāto pensiju fondu likumā, ar kuriem paredzēts regulēt jautājumus par pensiju fondu izveidoto pensiju plānu nodošanu citam pensiju fondam vai pensiju plānu apvienošanu.

Parlaments rītdien lems arī par Irēnas Skrules atbrīvošanu no Rēzeknes tiesas tiesneša amata, kā arī par Alda Laviņa apstiprināšanu par Satversmes tiesas tiesnesi.

Saeimas rītdienas sēdes darba kārtībā ir arī vairāku likumprojektu nodošana izskatīšanai Saeimas komisijās, tostarp grozījumi Arhīvu likumā par dokumentu iznīcināšanas kārtību.

Juridiskā komisija ir lūgusi parlamentu sēdes darba kārtībā iekļaut grozījumu Krimināllikumā, kas paredz ieviest kriminālatbildību personām, kuras turpina pārdot tā dēvētās „legālās narkotikas”, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums.

Saeima rīt savu darbu sāks, turpinot izskatīt 27.marta darba kārtības jautājumus.

Parlaments galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, lai noteiktu stingrākas prasības kredītdevējiem, izvērtējot klientu maksātspēju. 

Ceturtdienas sēdes darba kārtībā ir arī grozījumi Saeimas kārtības rullī otrajā lasījumā. Tie paredz parlamentā izveidot Ilgtspējīgas attīstības komisiju, kā arī pienākumu Valsts kontrolei reizi gadā nākt klajā ar ziņojumu parlamentam par savu darbu. 

Parlaments rītdien pirmajā lasījumā skatīs grozījumus Krimināllikumā. Tie paredz palielināt atbildību par pārkāpumiem būvniecībā un ugunsdrošībā, kas izraisījuši smagas sekas vai vairāku cilvēku bojāeju.

Tāpat Saeima konceptuāli vērtēs jauno Brīvprātīgā darba likumu. Tā mērķis ir sekmēt brīvprātīgā darba veikšanu un sabiedrības līdzdalību sociālo, politisko, ekonomikas, veselības, izglītības, kultūras, sporta, sabiedrības integrācijas un citu sabiedriski derīgu procesu veicināšanā.

Saeima lems par konceptuālu atbalstu arī grozījumiem Publisko iepirkumu likumā, kas paredz noteikt, ka uzņēmējiem, kuri pretendē uz valsts iepirkumiem, jābūt nomaksātiem visiem nodokļiem.

Saeimas 3.aprīļa sēdes darba kārtībā kopumā ir 16 jautājumi, savukārt, turpinot 27.marta sēdi, deputātiem jāizskata 20 jautājumi. Sēdes darba kārtības pieejamas http://ej.uz/2o5d

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimā paredzēts izskatīt arī ministru atbildes uz deputātu jautājumiem. Deputātu jautājumi un ministru atbildes pieejamas http://ej.uz/uu38.






Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde