Kalniņa-Lukaševica ar ES prezidentūras triovalstu parlamentu Eiropas lietu komisijām vienojas par ciešu sadarbību prezidentūrā

(26.03.2014.)

Itālijas, Latvijas un Luksemburgas parlamenti cieši sadarbosies triovalstu prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā, īpaši Eiropas lietu komisiju konferences (COSAC) ietvaros. Par to vienojās Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, Itālijas Senāta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Vannīno Kiti (Vannino Chiti), Itālijas Pārstāju palātas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Mikēle Bordo (Michele Bordo) un Luksemburgas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Marks Angels (Marc Angel) Itālijas galvaspilsētā Romā, kur Z.Kalniņa-Lukaševica uzturas darba vizītē.

„Tieši nacionālie parlamenti tiešā veidā pārstāv iedzīvotāju intereses arī Eiropas Savienībā, tāpēc tiem ir aktīvāk jāiesaistās Eiropas Savienības līmeņa lēmumu pieņemšanā. Vienlaikus parlamentārieši ir atbildīgi par šo lēmumu un attīstības perspektīvu skaidrošanu sabiedrībai,” kolēģiem sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Itālijas, Latvijas un Luksemburgas Eiropas lietu komisiju vadītāji vienojās savas 18 mēnešu prezidentūras laikā īpašu uzmanību pievērst ekonomikas konkurētspējai, ārējai un drošības politikai, kā arī nacionālo parlamentu lomas ES likumdošanā stiprināšanai. Viņi bija vienisprātis, ka ārējās un drošības politikas uzmanības centrā neapšaubāmi būs arī Austrumu partnerība un tās ietvaros sniedzamais atbalsts Ukrainai, Moldovai, Gruzijai un pārējām Austrumu partnerības valstīm.

Tāpat triovalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītāji bija vienisprātis, ka saistībā ar notikumiem Ukrainā, situācijai saasinoties, būtu atbalstāmas vēl stingrākas ES sankcijas pret Krievijas Federāciju.
Vizītes ietvaros Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja tikās arī ar Itālijas valdības īpašo ministru ES prezidentūras jautājumos Sandro Goci (Sandro Gozi). Sarunā Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra: „Latvija savas prezidentūras laikā strādās pie informācijas sabiedrības stiprināšanas, Eiropas Savienības lomas stiprināšanas globālā mērogā un Eiropas Savienības konkurētspējas, balstoties uz tādām vērtībām kā iesaistīšanās, izaugsme un ilgtspēja. Tieši šīm tēmām ir potenciāls kļūt par mūsu valsts pirmās prezidentūras prioritātēm.”

Triovalstu prezidentūra tiek īstenota, sadarbojoties trim dalībvalstīm, kuras uzņemas prezidentūru viena pēc otras. Katra no valstīm prezidentūras pienākumus pilda sešus mēnešos, pamatojoties uz kopīgu trio darba programmu.

Z.Kalniņa-Lukaševica līdz 26.martam darba vizītē uzturas Itālijas galvaspilsētā Romā.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā