Baltijas Asamblejas Latvijas delegācija: jāturpina sniegt atbalsts Ukrainai reformu īstenošanā

(24.03.2014.)
Galerija

Austrumu partnerība ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm un likumsakarīgi mūsu valsts ir izteikusi gatavību turpināt sniegt savu pieredzi un palīdzību Ukrainai reformu īstenošanā un demokrātijas stiprināšanā. Tam ir īpaša nozīme šobrīd, kad Ukrainai nepieciešams atbalsts suverenitātes un teritoriālās integritātes kontekstā, kā arī nacionālās vienotības stiprināšanā un situācijas stabilizēšanā. To pirmdien, 24.martā, akcentēja Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, tiekoties ar Ziemeļu Padomes prezidenti Karīnu Ostrēmu (Karin Åström) un viceprezidentu Hansu Valmarku (Hans Wallmark) un pārrunājot situāciju Ukrainā.

BA Latvijas delegācijas vadītāja vietnieks Jānis Reirs uzsvēra, ka situācija Ukrainā mums māca, ka maigā vara no stingrās varas atrodas soļa attālumā. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc arī Latvijā situācija Ukrainā tiek uztverta ar lielām bažām. Situācijā, kad pārkāpti starptautiskie līgumi un vienošanās, no starptautiskās vides reakcijas ir atkarīgs, cik tālu šie notikumi virzīsies. Savukārt Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš vērsa Ziemeļu padomes delegātu uzmanību, ka notikumi Ukrainā vairs nav tikai Baltijas jūras reģiona valstu raižu iemesls. Krievijas rīcība, graujot starptautisko kārtību, ir apdraudējums visai Eiropai. 

Ziemeļu Padome savā darbā balstās uz pārliecību, ka jebkurā jautājumā var panākt vienošanos diskusiju ceļā, iztiekot bez fiziskas varas izrādīšanas vai izpaušanas, sacīja K.Ostrēma. Savukārt H.Valmarks atzīmēja likuma un tiesu varas būtiskumu Ukrainas demokrātijas stiprināšanā, tajā skaitā pieliekot pūliņus korupcijas apkarošanas jomā. 

Klātesošie bija vienisprātis, ka, lemjot par sankcijām pret Krieviju un kopīgu nostāju, būtiska loma ir vienprātībai Eiropas Savienības (ES) līmenī – vienotai visu ES dalībvalstu pozīcijai ir lielāks spēks.  

Informācija:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopīgu nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskajā līmenī. BA veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katras Baltijas valsts parlamenta.

Ziemeļu Padome ir 1952.gadā izveidots Ziemeļvalstu starpparlamentārās sadarbības forums. Tajā ir 87 vēlēti pārstāvji no Dānijas, Somijas, Islandes, Norvēģijas, Zviedrijas, Grenlandes, Ālandu un Fēru salām.

Foto no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157642839604264/with/13375323945/
Izmantošanas noteikumi:
saeima.lv/lv/autortiesības 



Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā