Eiropas lietu komisija un Ārlietu komisija nosoda vardarbību Ukrainā; aicina vainīgos saukt pie atbildības

(19.02.2014.)

Saeimas Eiropas lietu komisija un Ārlietu komisija pauž dziļu nožēlu un nosodījumu, ka sadursmju laikā Kijevā ir cietuši un bojā gājuši cilvēki. Vainīgie jāsauc pie pilnas atbildības. Komisijas pilnībā atbalsta Ministru kabineta pieņemto lēmumu par ārstēšanās iespēju sniegšanu un ārstniecības izdevumu segšanu desmit protestos cietušajiem Ukrainas iedzīvotājiem un mudina Ministru kabinetu nekavējoties lemt par plašākas medicīniskās palīdzības sniegšanu vardarbībā cietušajiem. Tas teikts Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komsijas trešdien, 19.februārī, pieņemtajā paziņojumā par situāciju Ukrainā.

2014.gada 18.februāra nakts ir bijusi traģēdija gan Ukrainas tautai, kas to piedzīvoja, gan Ukrainas varas iestādēm, kas to pieļāva. Komisijas stingri nosoda vardarbību un aicina visas iesaistītās puses nekavējoties to pārtraukt, lai nepieļautu jaunus cilvēku upurus. Vienīgais krīzes risinājums šajā situācijā ir atgriešanās pie dialoga, tikai dialogs var apturēt tālāku vardarbības eskalāciju un upuru skaita pieaugumu, teikts komisiju paziņojumā.

Ievērojot, ka 2014.gada 19.februārī Amerikas Savienotajās Valstīs, Ņujorkā notiek ANO Drošības padomes sanāksme, un ņemot vērā situācijas smagumu, komisijas aicina ANO iesaistīties situācijas noregulēšanā, lai pārtrauktu un novērstu turpmāku vardarbības eskalāciju un cilvēku upurus Ukrainā, komisijas uzsvērušas šodien pieņemtajā paziņojumā.

Vienlaikus Eiropas lietu komisija un Ārlietu komisija aicina Eiropas Savienības (ES) Augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīnu Eštoni (Catherine Ashton) sasaukt ārkārtas ES Ārlietu padomi, kurā lemtu par sankciju piemērošanu Ukrainas amatpersonām, kuras atbildīgas par pārmērīga spēka pielietošanu pret demonstrantiem Kijevā.

Tāpat komisijas aicina ES dalībvalstu valdības un parlamentus paust stingru nosodījumu vardarbībai Kijevā un, apliecinot uzticību ES vērtībām un solidaritāti Ukrainas tautai, kopīgi lemt par ES finansiālo un pārvietošanās ierobežojumu sankciju ieviešanu pret Ukrainas amatpersonām, kuras atbildīgas par pārmērīga spēka pielietošanu pret demonstrantiem Kijevā.

Eiropas lietu komisija un Ārlietu komisija saistībā ar situāciju Ukrainā izsaka līdzjūtību cietušo un bojā gājušo piederīgajiem.

 

Paziņojuma teksts: https://www.saeima.lv/lv/aktualitates/saeimas-zinas/21865-latvijas-republikas-saeimas-eiropas-lietu-komisijas-pazinojums-par-situaciju-ukraina

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā