Juridiskā komisija: par PSRS vai nacistiskās Vācijas pret Latvijas Republiku īstenotās agresijas publisku noliegšanu varēs saukt pie kriminālatbildības

(11.02.2014.)

Par PSRS vai nacistiskās Vācijas pret Latvijas Republiku īstenotās agresijas publisku noliegšanu, attaisnošanu, slavināšanu vai ļaunprātīgu, rupju vai aizvainojošu apšaubīšanu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu. To paredz Saeimas Juridiskajā komisijā otrdien, 11.februārī, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Krimināllikumā.

 Likumprojekts paredz, ka par šādiem nodarījumiem varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

 „Iepriekš Krimināltiesību politikas apakškomisijā, apspriežot iesniegtos priekšlikumus, vienojāmies un šodien arī Juridiskajā komisijā atbalstu guva ierosinājums atbildību par šādu nodarījumu izdalīt atsevišķā Krimināllikuma pantā, uzsvaru liekot uz īstenotās agresijas noliegumu, kuras rezultātā tika zaudēta Latvijas Republikas valstiskā neatkarība,” uzsvēra Juridiskās komisijas deputāts un Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Tāpat grozījumi paredz, ka personu krimināli varēs sodīt, ja tā publiski būs attaisnojusi vai ļaunprātīgi, rupji vai aizvainojoši apšaubījusi genocīdu, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu. Patlaban ar brīvības atņemšanu varēja sodīt par šādu noziegumu publisku noliegšanu vai attaisnošanu.

Plānots, ka izmaiņas Krimināllikumā stāsies spēkā šī gada 31.martā.

Par grozījumiem Krimināllikumā trešajā galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.    

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā