Eiropas lietu komisija apstiprina pirmo Latvijas nacionālo pozīciju Eirogrupas sanāksmei

(24.01.2014.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 24.janvārī, vienprātīgi apstiprināja pirmo Latvijas nacionālo pozīciju Eirogrupas sanāksmei. Tajā pirmo reizi kā oficiāla locekle piedalīsies arī Latvija. Eirogrupas sanāksmē, kura notiks 27.janvārī, runās par virkni jautājumu, tostarp eiro ieviešanu Latvijā.

„Lēmumi, kas ietekmē Eiropas Savienības ekonomiku un finanšu jomu, tiek pieņemti Eiropas Savienības Ekonomikas un finanšu ministru padomē. Tomēr par šiem lēmumiem, kas ietekmē ne vien eirozonas valstis, bet ikvienu Eiropas Savienības dalībvalsti, neformāli vienošanās tiek panākta jau Eirogrupas sanāksmēs. Tāpēc tieši Eirogrupu var uzskatīt par Eiropas Savienības kodolu,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica un vienlaikus akcentē – kopš Latvijas pievienošanās eirozonai arī mūsu valsts finanšu ministram ir vieta un teikšana pie Eirogrupas sanāksmju galda.

To Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ministri, kuru naudas vienība ir eiro, tiekas neoficiālās sanāksmēs. Ja nepieciešams, tajās pārrunā jautājumus, kas saistīti ar konkrētiem pienākumiem, kādus dalībvalstis uzņēmušās saistībā ar vienoto valūtu. To noteic noteikumi, kas pievienoti Līgumam par ES un Līgumam par ES darbību.

Eirogrupas sanāksmēs, kurās eirozonas valstis pārstāv finanšu ministri, piedalās arī Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas pārstāvji.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā