Ozoliņš: Būvniecības likuma spēkā stāšanās jāatliek līdz 1.maijam

(21.01.2014.)

Būvniecības likuma spēkā stāšanās termiņš ir jāatliek līdz šī gada 1.maijam, pēc otrdienas, 21.janvāra, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdes norāda komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš. Patlaban jaunajā Būvniecības likumā noteikts, ka tas stājas spēkā šī gada 1.februārī.

 „Saeima jauno būvniecības regulējumu pieņēma pagājušā gada jūlijā, bet valdība līdz šim nav pieņēmusi visus ar to saistītos noteikumus, lai nodrošinātu pilnvērtīgu likuma darbību. Tautsaimniecības komisija šodien lēma pagarināt jaunā likuma spēkā stāšanos par trīs mēnešiem, taču vienlaikus jānorāda, ka tā nevar būt vispārpieņemta prakse, kad šādi aizlāpa nepadarītus darbus. Tāpat šādu lēmumu pieņēmām, balstoties arī uz pašvaldību viedokli par būvvalžu darbības gatavību,” uzsver J.Ozoliņš.

Komisijas priekšsēdētājs arī norāda, ka komisija lūgs parlamentu izmaiņas likuma spēkā stāšanās termiņā skatīt šīs ceturtdienas Saeimas sēdē un pieņemt tās steidzamības kārtībā.

 Arī vairāki Tautsaimniecības komisijas deputāti šodien pauda sašutumu par to, ka no pērnā gada jūlija ierēdņi nav spējuši valdībā saskaņot nepieciešamos noteikumus.

Komisijas sekretārs Jānis Tutins pauda viedokli, ka garāku spēkā stāšanās termiņu ierēdņiem vajadzēja paredzēt likumprojekta izskatīšanas gaitā, nevis sešus mēnešus pēc likuma pieņemšanas.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts šodien deputātiem sacīja, ka pērn rudenī daļa no noteikumiem bijusi izstrādāta, lai pirms formālās saskaņošanas valdībā varētu tos apspriest ar nozari, taču Zolitūdes traģēdijas dēļ tie bija būtiski jāpārstrādā. Kopumā līdz 1.februārim bija jāizstrādā 21 Ministru kabineta noteikums un 29 būvnormatīvi, no kuriem daži bija jāpārstrādā samērā būtiski, taču visiem noteikumiem nav viens spēkā stāšanās termiņš, teica D.Pavļuts.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Aino Salmiņš piedāvāja Būvniecības likuma spēkā stāšanās datumu pārcelt uz šā gada 1.septembri, pamatojot to ar mazāko pašvaldību būvvalžu nespēju pielāgoties jaunajām prasībām. A.Salmiņš sacīja, ka no šā gada maija līdz augustam būtu jārīko apmācības, lai būvvaldēm visi normatīvie akti būtu zināmi un saprotami.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

Sestdien, 20.jūlijā