Eiropas lietu komisija ar ekspertiem diskutēs par Latvijas izaicinājumiem ES tuvākajā nākotnē

(09.01.2014.)

Gatavojoties Saeimas ikgadējām ārpolitikas un Eiropas lietu debatēm, Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti piektdien, 10.janvārī, ar Eiropas Savienības (ES) jautājumu ekspertiem apspriedīs Latvijas izaicinājumus ES tuvākajā nākotnē. Saeimas ārpolitikas debatēs tiek diskutēts par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un ES jautājumos.

„Tradicionāli pirms ikgadējām Saeimas ārpolitikas un Eiropas lietu debatēm komisija tiekas ar Eiropas Savienības jautājumu ekspertiem, lai uzklausītu ekspertu viedokli un atskatītos uz līdz šim sasniegto,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.„Latvija nupat ir kļuvusi par pilntiesīgu eirozonas valsti, tāpēc rītdienas komisijas sēdē deputāti kopā ar ekspertiem dalīsies redzējumā par tālāku Eiropas Savienības attīstību un Latvijas lomu tajā. Eirozonu esam sasnieguši, ko tālāk? Kāds būs mūsu jaunais stratēģiskais mērķis tagad, kad finanšu ministrs varēs sēdēt pie Eirogrupas sanāksmju galda?” vienu no gaidāmās diskusijas tematiem raksturo Z.Kalniņa-Lukaševica.

Komisijas priekšsēdētāja akcentē, ka rītdienas sēdē plānotas diskusijas arī par gatavošanos Latvijas pirmajai prezidentūrai ES Padomē un iespējamām prioritātēm, pildot šo atbildīgo Latvijas kā ES dalībvalsts pienākumu, kā arī par ES kā vienotu globālu spēlētāju. Tāpat tiks runāts par Ukrainas un ES attiecībām, kā arī Latvijas atbildību pret Austrumu partnerības valstīm, norāda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Komisijas sēdē piedalīsies Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas profesore Žaneta Ozoliņa, Eiropas Latviešu apvienības priekšsēdētājs Aldis Austers, kā arī žurnālists un Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes docents Edijs Bošs.

Tāpat komisijas sēdē aicināti piedalīties pārstāvji no Eiropas Kustības Latvijā, Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Zemnieku saeimas, Latvijas Platformas attīstības sadarbībai, kā arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli ārlietu ministram ne vēlāk kā 16.janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību ES jautājumos.

Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notiks jau ceturto reizi. 

Ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē.

Eiropas lietu komisijas sēde notiks piektdien, 9.janvārī, plkst.9.00 Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā