Tautsaimniecības komisija: reģistrācijas apliecības saņemšana uzņēmumiem nebūs obligāta

(07.01.2014.)

Reģistrējot uzņēmumu, reģistrācijas apliecības saņemšana nebūs vairs obligāta. To norāda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš otrdien, 7.janvārī, pēc komisijas sēdes, kurā deputāti noslēdza darbu pie Komerclikuma grozījumiem.

„Reģistrācijas apliecības vai to dublikātus Uzņēmumu reģistrs turpmāk izsniegs tikai pēc uzņēmēja pieprasījuma. Pašlaik pēc uzņēmuma reģistrēšanas uzņēmējam tiek izsniegta izdrukāta reģistrācijas apliecība ar parakstiem un zīmogiem. Taču tā apliecina tikai reģistrācijas faktu, bet ne to, ka uzņēmums joprojām pastāv un darbojas. Atteikšanās no reģistrācijas apliecībām mazinās administratīvo slogu uzņēmējiem un komercreģistra iestādes administratīvās izmaksas,” skaidro J.Ozoliņš.

Komisijas priekšsēdētājs norāda, ka Komerclikuma grozījumi arī paredz ieviest ārkārtas dividenžu izmaksu. „Šī norma likumā ir jauna, un tā noteiks, ka uzņēmumi turpmāk varēs dividendes izmaksāt reizi ceturksnī, nevis kā līdz šim - reizi gadā. Galvenais uzņēmējdarbības dzinējspēks ir naudas pelnīšana, un, lai varētu noturēt ekonomikas izaugsmes ātrumu, ir nepieciešami šādi stimulējoši instrumenti tiem uzņēmējiem, kuri dividendes vēlēsies maksāt biežāk nekā vienu reizi gadā. Ieviestais jauninājums arī nodrošinās līdzekļu pieejamību uzņēmumiem, kad būs nepieciešama dividenžu izmaksa,” akcentē J.Ozoliņš.

Likumā tiks noteikts, kā un kādos gadījumos ārkārtas dividendes varēs izmaksāt, tostarp, ka uzņēmums tajās varēs izmaksāt ne vairāk kā 85 procentus no peļņas un valdei būs jāapliecina, ka šī izmaksa nerada risku uzņēmuma saistību izpildei. Plānots, ka šāda kārtība varētu stāties spēkā šī gada 1.jūlijā.

Tāpat regulējumā iekļauta norma, kas noteic, ja personai, kas uzņēmumā ieņem kādu amatu, tiek ierobežota rīcībspēja un nodibināta aizgādnība, aizgādnim par to nekavējoties būs jāinformē komersants.

Par Komerclikuma grozījumiem trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā