Eiropas lietu komisija pauž vienprātīgu atbalstu Ukrainas eirointegrācijas centieniem

(13.12.2013.)

Saeimas Eiropas lietu komisija pauž nožēlu par Ukrainas iestāžu lēmumu Austrumu partnerības Viļņas augstākā līmeņa sanāksmē neparakstīt asociācijas nolīgumu ar Eiropas Savienību (ES). Tas teikts komisijas piektdien, 13.decembrī, vienprātīgi pieņemtajā paziņojumā par situāciju Ukrainā. Komisijas deputāti uzsver, ka Latvijai kā pilntiesīgai ANO, EDSO, Eiropas Padomes, ES un NATO dalībvalstij, kas aizstāv demokrātiskās vērtības, nav pieņemama varas iestāžu rīcība, iebrūkot parlamentārās opozīcijas partijas birojā, kas liecina par parlamentārisma apdraudējumu.

 „Latviju un Ukrainu vēsturiski vieno cieša sadarbība gan ekonomikā, gan politikā, un Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts nepārprotami ir paudusi atbalstu Ukrainas centieniem tuvināties Eiropas Savienības vērtībām, tāpēc šobrīd ir absolūti nepieciešams paust atbalstu Ukrainas tautas nepārprotami paustajai vēlmei nostāties uz eirointegrācijas ceļa,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Viņa arī akcentē, ka Eiropas lietu komisija sēdēs regulāri izskata ar Austrumu partnerību saistītus jautājumus, tostarp par Ukrainas eirointegrācijas progresu, tādēļ ir īpaši svarīgi, ka komisija paziņojumu šodien pieņēma vienprātīgi.

Tāpat komisija nosoda pārmērīga spēka lietošanu pret miermīlīgajiem demonstrantiem un aicina Ukrainas varas iestādes turpmāk to nepieļaut, un vienlaikus pauž solidaritāti ar tiem miermīlīgajiem demonstrantiem, kas, izmantojot pulcēšanās un vārda brīvības pamatprincipus, aicināja Ukrainas valdību parakstīt asociācijas nolīgumu ar ES.

Eiropas lietu komisija rosina puses iesaistīties konstruktīvās un atvērtās sarunās, tādējādi meklējot politiski tālredzīgu risinājumu valsts un iedzīvotāju interesēm un atturoties no provokatīvas rīcības, kas var novest pie vardarbības. Tāpat komisija aicina uz pilsoniskās sabiedrības plašāku iesaisti valsts reformu procesos.

Paziņojumā komisija pauž atbalstu Eiropas Parlamenta (EP) aicinājumam veidot jaunu ES vidutāju misiju visaugstākajā politiskajā līmenī un mudina ES dalībvalstu parlamentus un valdības, EP un citas ES institūcijas veidot jaunas aktīvas sadarbības iespējas ar Ukrainu.

Paziņojums pieņemts, pamatojoties uz labām kaimiņattiecībām starp Latviju un Ukrainu un atbalstot Ukrainu ilgtermiņa apņēmībā virzīties uz padziļinātu ekonomisko un politisko integrāciju ES, kā arī ievērojot izveidojušos satraucošo situāciju demokrātijai Ukrainā pēc Austrumu partnerības Viļņas samita, kurā Ukrainas valdība lēma neparakstīt asociācijas nolīgumu, kas paredz padziļinātu un visaptverošu brīvās tirdzniecības izveidi, un tam sekojošos Ukrainas tautas protestus, pret kuriem varas iestādes pielietoja pārmērīgu spēku.

 


Paziņojuma teksts

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā