Siliņa: vāja nodokļu parādu apkarošana novedusi pie ilgstošiem nevienlīdzīgas konkurences apstākļiem

(03.12.2013.)

Nodokļu parādu piedziņas procesā vērojami uzlabojumi, tāpēc Valsts ieņēmumu dienestam (VID) jāturpina uzsāktais kurss un jāmeklē aizvien efektīvāki rīki nodokļu parādu piedziņai. To norāda Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa otrdien, 3.decembrī, pēc komisijas sēdes, kurā deputāti vērtēja situāciju VID administrējamo nodokļu parādu jomā.

„Parādu piedziņas efektivitātes uzlabošanā atsevišķas Valsts ieņēmumu dienesta iniciatīvas ir atbalstāmas. Pozitīvi vērtējama ir automātiskā brīdināšana par parādiem elektroniskajā deklarēšanas sistēmā, kas sāks darboties no nākamā gada janvāra. Tāpat atbalstāmi ir priekšlikumi - aizliegt parādniekam maksājumu veikšanu skaidrā naudā, ja ir uzlikts nodokļu administrētāja aizliegums parādnieka kontiem, kā arī priekšlikums apķīlāt komersanta aktīvus par labu valstij nodokļu parāda gadījumā,” akcentē E.Siliņa.

Komisijas priekšsēdētāja arī uzsver, ka Finanšu ministrijai rūpīgi jāizvērtē, vai visas VID iesniegtās iniciatīvas nodokļu parādu piedziņas uzlabošanai ir atbalstāmas. „Piemēram, kritiski vērtējama valdes locekļu atbildības paplašināšana, kad juridisko personu nepiedzenamos parādus noteiktos gadījumos „pārceltu” šo juridisko personu valdes locekļiem,” uzskata E.Siliņa.

Attiecībā uz VID izteikto priekšlikumu par valdes locekļu atbildību parādu jomā kritisks bija arī komisijas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), norādot, ka ir gadījumi, kad atsevišķi uzņēmēji „vairo” savu mantu tikai ar savu uzņēmumu palīdzību, tos regulāri likvidējot, bet ir arī godīgie uzņēmēji, kuriem, iespējams, ar pirmo reizi uzņēmējdarbībā nav viss sanācis, kā plānots, bet nākamais mēģinājums ir bijis veiksmīgs, un tas valstij samaksā nodokļos daudz vairāk. 

Savukārt komisijas priekšsēdētājas biedrs Andris Bērziņš pauda viedokli, ka nodokļu parādu jomā prioritātei jābūt valstij un tikai pēc tam pārējiem kreditoriem, nevis kā tas ir pašlaik – vispirms lielākā daļa nodokļu parādu tiek samaksāti bankām.

VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktora vietniece Santa Garanča šodien deputātiem sacīja, ka šī gada 2013.gada 1.novembrī kopējā nodokļu parāda summa valstī bija sasniegusi gandrīz vienu miljardu latu un kopš 2008.gada nodokļu parāda kopējam apjomam ir tendence pieaugt. Tāpat S.Garanča deputātus informēja, ka pērn janvārī darbu sāka VID Nodokļu parādu piedziņas pārvalde, kā arī iepazīstināja ar nozīmīgākajiem risinājumiem parādu piedziņas efektivitātes uzlabošanai. 

Sēdes noslēgumā komisijas priekšsēdētāja norādīja, ka nodokļu parāda apjoms gandrīz viena miljarda latu apmērā ir ne tikai neiegūtie līdzekļi valsts budžetā, bet arī liecina par ļoti „kroplu” konkurenci mūsu uzņēmējdarbībā. „Tiem uzņēmumiem, kuri nav šo parādnieku vidū, ir ļoti smagi darboties savās nozarēs, ja blakus ir uzņēmumi, kas ir parādnieki un negodprātīgi nodokļu maksātāji,” uzsvēra E.Siliņa. 



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā