Juridiskā komisija rosinās palielināt kriminālatbildību par pārkāpumiem būvniecībā, ja tie noveduši pie cilvēku bojāejas

(29.11.2013.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 3.decembī, sāks darbu pie izmaiņām normatīvajā regulējumā, lai palielinātu maksimālo soda apmēru gadījumos, kad būvniecības noteikumu pārkāpumu rezultātā cilvēki zaudējuši dzīvību, informē komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

 „Plānojam steidzami meklēt risinājumus, lai diferencētu projektētāju un būvnieku atbildību atkarībā no nodarījuma smaguma. Ar visu likuma bardzību jāvēršas pret personām, kuru paviršība vai bezdarbība ir novedusi pie nevainīgu cilvēku nāves,” norāda komisijas vadītāja.

 Kā norāda Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins, patlaban Krimināllikums paredz vienādu atbildību gan tad, kad būvniecības pārkāpumu rezultātā izraisīti miesas bojājumi, gan gājuši bojā cilvēki. „Maksimālais cietumsods ir četri gadi neatkarīgi no tā, vai cietušajam ir nodarīti smagi miesas bojājumi vai arī bojā gājuši vairāki desmiti cilvēku,” uzsver A.Judins.

Atbildību par būvniecības noteikumu pārkāpšanu paredz Krimināllikuma 239.pants. Par celtņu, tiltu, ceļu pārvadu un citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā sabrukusi būve vai tās daļa, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Savukārt, ja tas izraisījis smagas sekas, atbildīgās personas soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Saeimas Juridiskās komisijas sēde notiks otrdien, 3.decembrī, plkst.10.00 Jēkaba ielā 11, 426.telpā.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā